Американски учени установиха, че недостигът на витамин D, който естествено се произвежда от кожата при излагането й на слънчева светлина и се съдържа в някои храни, като ядки и мазна риба, увеличава риска от инсулт с над 20 %.
Учените заключили, че за хората с най-ниски нива на витамин D в организма рискът от инсулт е с 22 % по-голям, отколкото за онези с най-високи нива на витамина.
Ниското ниво на витамин D увеличава риска от исхемичен инсулт, но не влияе върху вероятността от хеморагичен инсулт.
Учени от университета на Хавай базирали заключенията си върху резултатите от 34-годишно изследване, обхванало 7500 души.
Те взели под внимание консумираната от участниците храна, съдържаща витамин D, а не продължителността на излагането им на слънце.
"Приемането на витамин D с храната или чрез хранителни добавки е от по-голямо значение за възрастните хора, защото синтезирането му от слънчевата светлина става по-трудно с възрастта", заяви д-р Готаро Коджима. "Изследването ни потвърждава, че консумацията на богати на витамин D храни е полезно за превенция на инсулт." Резултатите от изследването са публикувани в списание Stroke.