IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът има положително влияние върху имунитета

6 август 2012 05 20

Понякога стресът може да е полезен

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учени от Станфордския университет Medical School успяха да проследят и запишат в детайли траекторията на движение на ключови имунни клетки, предизвикани в отговор на краткосрочен стрес. Оказало се, че този вид стрес влияе положително на имунната система.

В частност учените успели да разберат как триадата от хормони на стреса, намиращи се в надбъбречните жлези, засяга основни субпопулации на имунните клетки. На база резултатите, в близко бъдеще изследователите ще могат да разработят нови начини за контрол на хормоните на стреса при възстановяване на пациенти след операции.

Авторът на изследването професор доктор Фирдаус Дабхар споделя всеобщото мнение, че стресът има негативно влияние върху човека. Това е така, защото хроничният стрес, който продължава от няколко седмици до месеци или дори години, има катастрофални последици върху организма на човек, включително и имунитета му.

За разлика от хроничния, краткострочният стрес, който трае от няколко минути до няколко часа, мобилизира организма и стимулира имунната активност.

Професор Дабхар изучавал влиянието на основните хормони на стреса върху имунната система в продължение на десет години. Той правил експерименти с плъхове. Краткострочните стресови ситуации мобилизирали няколко основни вида имунни клетки в телата на гризачите – първо в кръвта, после в кожата и накрая в другите тъкани.

Дабхар прави метафора на резултатите със скоростното мобилизиране на военни части в случай на криза. Според него изследванията са достатъчно доказателство, че краткосрочният стрес има положително влияние върху имунитета на човек.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари