IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново лекарство срещу депресия

15 декември 2012 06 30

Не се наблюдават странични ефекти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Експерименталното лекарство, наречено AZD6765, може да облекчи симптомите на депресия в рамките на един-два часа и то без да оказва какъвто и да е страничен ефект. Медикаментът все още се тества клинично от Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Обикновените антидепресанти работят чрез система в мозъка, свързана със серотонина. Един от техните недостатъци е, че отнема няколко седмици, преди лекарството да подейства напълно. Кетаминът има по-бързо действие, в рамките на няколко часа, но пък при него се наблюдават странични ефекти като халюцинации.

Според Карлос Зерейт от Националния институт по здравеопазване новите открития са доказателство, че в даден момент може да се разработи безопасно лекарство с бързо действие, което да лекува депресията.

AZD6765, също както кетамина, работи блокирайки свързването на глутамата и протеина на повърхността на невроните. Резултатите от изследването показали, че около 32% от пациентите с резистентна депресия реагирали добре на новото лекарство, като се наблюдавали остатъчни ефекти в рамките на два дни.

От друга страна, при 52% от пациентите, приемащи кетамин, се наблюдават странични ефекти до седем дни след вливането на лекарството. Кетаминът произвежда по-стабилно и устойчиво подобрение, но повечето пациенти продължават да изпитват някои симптоми и с двете лекарства.

Тепърва ще се правят допълнителни изследвания върху ефекта на AZD6765. Учените искат да установят дали по-голяма доза от него може да доведе до по-трайни резултати върху лечението на депресията.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари