IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаците, които тялото ви изпраща

22 февруари 2013 15 00

Какво означават потрепванията на тялото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

На всеки човек се е случвало част от тялото му да започне да трепери леко, без видима причина за това. Най-често се случва, когато сте уморени, ядосани или сте прекалили с алкохола и кафето. Някои хора определят тези потрепвания като неосъзнати тикове. Оказва се обаче, че зад някои от уж неволните движения могат да се крият основателни медицински причини.

Ето обясненията и съветите на експертите, свързани с най-честите потрепвания на тялото:

1. Треперене на ръцете (дланите). Направете си един експеримент – сложете лист хартия върху дланта си и вижте дали хартията се разклаща леко. Ако да, това е знак за общ, но безобиден физиологичен тремор. При всички хора треморът е изявен до някаква степен, но състоянието може да се влоши при липса на сън или когато човек е подложен на стрес и нивата на адреналин се покачват. Няма лечение за тремора, но добрата новина е, че той не е знак за сериозно заболяване. В някои случаи лекарства като бета-блокери могат да помогнат.

2. Треперещи ръце. За разлика от треперенето на дланите, треперещите ръце се забелязват, когато ръцете са протегнати – когато човек носи чаша или чиния, когато държи вестник. Треперенето спира едва, когато цялата ръка застане в покой. Това състояние е известно като есенциален тремор и обикновено се проявява при хора над 40-годишна възраст. като продължава цял живот.

Обикновено есенциалният тремор се причинява от дефектни съобщения в областта на мозъка, които контролират мускулите в цялото тяло или в определени области като ръцете. Едно питие може да помогне за потискане на есенциалния тремор, тъй като алкохолът има успокояващ ефект върху нервната система, пише вестник Daily Mail.


3. Спазми на краката. Спазмите на краката най-често се появяват докато си почивате или по време на сън. Това явление е известно още като периодично движение на крайника, причиняващо неприятни усещания в краката и водещо до повтарящи се движения. Въпросните спазми могат да се случват на всеки 20 до 40 секунди през деня и от няколко минути до няколко часа през нощта. Хората, засегнати от това явление, могат да имат лош сън.

Съветите на експертите са да ограничите приема на напитки с кофеин и да избягвате приема на болкоуспокояващи медикаменти.

4. Потрепване от едната страна на лицето. Това може да бъде хемифациален спазъм. Обикновено той се причинява от спонтанно възпаление на лицевия нерв. Най-често това може да се случи на хора, които са имали временна слабост или парализа на лицевите мускули от едната страна на лицето. Симптомите се влошават, когато човек се чувства уморен или е под стрес.

Това състояние не е опасно, въпреки че трябва да се опитвате да се отпускате и да избягвате стреса. Други терапии като медитацията и хипнотерапията също могат да помогнат. Някои пациенти прибягват до инжектиране на ботокс, за да парализират временно някои от нервите на лицето си.

5. Потрепване на цялото тяло. Това може да бъде признак за ниска кръвна захар. Обикновено подобно явление са наблюдава при хората, които не са яли много време или са на диета. Самото потрепване е причинено от изпомпването на адреналин в тялото, като по този начин то се опитва да компенсира липсата на захар. Проблемът може да се реши бързо и лесно, достатъчно да е само да хапнете нещо.

6. Треперене на клепачи. Обикновено причината е умора или напрежение в очите. Спазмите могат да се случват в продължение на няколко дни. Ако носите очила и често получавате спазми на клепачите, значи трябва да проверите дали предписанията ви все още са актуални. Подобни спазми могат да бъдат причинени и от стоенето твърде дълго време пред екрана/монитора. Треперенето се случва и при хора с хронична мигрена. Състоянието може да се подобри като се спрат кофеиновите напитки и болкоуспокояващите лекарства. Понякога спазмите могат да бъдат по-чести заради временно дразнене или драскотини по повърхността на окото. Обикновено засегнати са хората между 50 и 70 години.

7. Потрепване след тежки физически упражнения. Състоянието е известно като фасцикулации – кратки мускулни контракции. Потрепването може да продължи до десет минути след приключване на упражненията поради умора на мускулните влакна. Един от факторите за появата на фасцикулациите е млечната киселина, която се натрупва по време на тренировка. Експертите съветват да редувате упражненията във фитнеса, като не натоварвате всеки ден едни и същи групи мускули.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

pipinana ( преди 11 години )
i kato sam izmorena sega se poiaviava sa6to No ne sam s namerenie za politi4eska kariera , Mnogo obi4am milia mi BOKO , nai- parvoto koeto gledam e da se opazim dvamata v i4en plan , Ne iskam drugi maje v jivota si , zatova i gldam da sam platno s milia mi BOKO samo dokato do4akam li4en brak
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pipinana ( преди 11 години )
pri men e kato posledstvie ot prerasbotvane i prenatovarvane v minali godini . sega vav vremeto se zabeliazva poniakoga kogato sam v pokoi
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар