Ежедневно хиляди хора по света се нуждаят от преливане на кръв. За съжаление, повечето хора са готови да дарят кръв, едва когато става въпрос за техен роднина или близък. Кръводаряването е благороден жест, който понякога може да спаси човешки живот. От друга страна все по-голям брой изследвания показват, че кръводаряването е полезно не само за получателя, но и за донора. Данните сочат, че кръводаряването може да намали риска от инфаркт, както и от рак. Също така с всеки дарен литър кръв се изгарят 650 калории.
Смята се, че ползите от даряването на кръв се основават върху понижаването на желязото. Нивата на желязо определят колко гъста и лепкава е кръвната текстура. Високите стойности на желязо сгъстяват кръвта, както и ускоряват процеса на окисляване на холестерола. В резултат на това се увеличава износването на лигавицата на артериите, като по този начин се създават предпоставки за сърдечносъдови заболявания.
Последователното кръводаряване премахва част от съдържанието на желязо и създава вид защита срещу определени болести. Според проучване на Американската медицинска асоциация, хората на възраст между 43 и 61 години претърпяват по-малко сърдечни удари и инсулти, ако даряват кръв на всеки шест месеца. Изследване, обхващащо 2682 мъже във Финландия, показва намален риск от сърдечни атаки с 88 на сто при тези, които редовно даряват кръв.
Според резултатите от друго изследване високото ниво на желязо води до повишен риск от рак. Смята се, че насищането на кръвта с желязо увеличава щетите, причинени от свободните радикали в организма. Четиригодишно изследване пък показва, че при хората, даряващи кръв два пъти в година, се отчита по-ниска честота на рак. Важно е да се уточни, че всички здравословни ползи зависят от редовното кръводаряване, а не от даряването от време на време, пише вестник Daily Mail.