IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормоналната терапия увеличава риска от тумор в мозъка

3 юли 2013 06 00

Дамите, които искат да забавят менопаузата си, трябва да внимават какви хормони приемат и в каква продължителност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Жените се страхуват най-много от две неща, които са свързани – бръчките и менопаузата. И докато бръчките се „лекуват" с кремове и различни козметични терапии, периодът на менопаузата е генетично определен и може да се забави само с лекарства – т.нар. хормонални терапии.

Когато хормоните се набавят отвън обаче, това не е никак безопасно. Според последни изследвания подобно лечение увеличава риска за образуване на тумор на мозъка с до 70% .

Учени от датския Център за изследване на рака са открили връзка между терапиите, свързани с постменопаузата и менингиома – най-често срещаният тип мозъчен тумор, пише Sun.

„Дългосрочната употреба на хормонални лекарства и по-специално на комбинирания прогестерон увеличава значително риска от образуване на менингиом", казват учените от центъра.

Счита се, че при краткосрочна употреба на допълнителни хормони, този риск е 30 %. Но ако терапията е повече от десетилетие, опасността става двойно по-голяма. Около 85 % от мозъчните тумори са доброкачествени, но при менингиома има и някои странични ефекти – главоболие, загуба на слух, дори гърчове.

Това изследване показва защо жените са по-податливи на заболяването от мъжете. През последните години хормоналните терапии набират все по-голяма скорост, а с тях пропорционално се увеличават и заболелите от тумор на мозъка.

За щастие, този тип манипулации за забавяне и по-леко преминаване през менопаузата не водят до заболявания като рак, инсулт и инфаркт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари