IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пластмасови чаши и бутилки предизвикват мигрена

3 декември 2013 06 30

Данните сочат, че бисфенол А може да предизвика силно главоболие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пиенето на вода е чудесно за организма. Освен за качеството на течността обаче, човек трябва да следи и за съда, от който пие вода. Оказва се, че пластмасовите чаши и бутилки могат да предизвикат силно главоболие. Ново изследване показва, че определен химикал в синтетичните опаковки може да се окаже отговорен за появата на мигрена.

Бисфенол А вече е свързан с редица здравни проблеми, включително затлъстяване, безплодие и инфаркти. Последното проучване, свързано с химикала, установява, че бисфенол А причинява силни главоболия, които засягат милиони хора по света. По тази причина авторите на изследването призовават хората с болки в главата да редуцират употребата на потенциални източници на вредния химикал (пластмасови подноси, чаши, бутилки и офис охладители за вода).


Според доклада човек може да намали стойностите на този химикал в тялото си с 66% само за три дни, след като спре употребата на пластмаса. Тези констатации, заедно с други изследвания, показват, че изключването на вредния химикал може да намали честотата и/или тежестта на мигрената. Болезненото състояние се свързва с резки промени в нивата на женския хормон естроген (който бисфенол А имитира).

Химикалът има способността да „разширява“ симптомите, които се използват за диагностициране на заболяването при хора. Това предполага, че излагането на бисфенол А увеличава както честотата, така и разпространението на това заболяване. Известно е, че жените са изложени на три пъти по-голям риск от мигрена, отколкото мъжете, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

pavirani ( преди 10 години )
Домашните системи за филтриране на вода не съдържат бисфенол.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар