IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет популярни мита за депресията

18 август 2014 06 33

Често болните не търсят лечение, защото имат погрешни схващания за заболяването

Актьорът Робин Уилямс се самоуби, в селдствие на тежка депресия; Снимка: Getty Images

Актьорът Робин Уилямс се самоуби, в селдствие на тежка депресия; Снимка: Getty Images

С трагичната загуба на комедийния актьор Робин Уилямс, който се обеси преди няколко дни в дома си в Калифорния, след като беше обявил, че страда от депресия, започна световен дебат за последиците от депресията. Нелекуваната депресия е една от водещите причини за самоубийство в света. Често болните не търсят лечение именно заради липса на познания и/или заради робуването на погрешни схващания за заболяването.

Ето и кои са 5-те най-често срещани митове за депресията:

1. Депресията е синоним на тъга. 

 Много от познатите на Робин Уилямс казаха след смъртта му, че никога не са го виждали нещастен, въпреки че е страдал от тежка форма на депресия. Според Националния институт за психично здраве (НИМХ) в САЩ, много от хората, които страдат от депресия, не чувстват никакви специфични емоции. Те по-скоро „чувстват“ голяма празнота и апатия. И тъй като тревожността често съпътства депресията, мнозина са в състояние на постоянно напрежение, което продължава без видима причина.

2. Депресията е признак на психическа слабост.

Част от стигмата около депресията е, че това е знак на психическа слабост. И все пак, никой не обвинява болните от сърдечно-съдови заболявания за това, че имат слабо сърце. Депресията е сложно медицинско разстройство, което има биологични, психологични и социални измерения. Светът изобилства от "силни" хора, които страдат от тежка форма на депресия. Всъщност депресията засяга химическите процеси в мозъка и в нервната система, което си е един вид инвалидизиращо.

3. Депресията винаги е свързана със социално събитие.

Повечето хора вярват, че появата на депресията е продиктувана от някакво тежко събитие в живота - загуба на любим човек, развод, големи финансови проблеми и т.н. Истината е, че депресията не се нуждае от специално събитие, за да „изплува на повърхността“. Тя може да се разпознае, когато човек е изпаднал в летаргия за родължителен период от време, без видима причина.

4. Симптомите на депресията са само в главата на човек.

Макар да е вярно, че много от симптомите на депресия са свързани с тъмни емоции и напрежение, свързани с психиката на човек, реално тя се проявява по цялото тяло. Най-честите симптоми включват стомашно разстройство, затруднено дишане, стягане в гръдния кош, обща умора, постоянни болки в мускулите и др.

5. Ако човек е диагностициран с депресия, ще пие антидепресанти до края на живота си.

Много хора с депресия се страхуват да идат на лекар и да говорят за проблемите си, защото се опасяват, че докторите ще им предпишат антидепресанти, които те ще трябва да пият с години и едва ли не те ще се превърнат в "зависими" към тях. Факт е обаче, че антидепресантите не са панацея. Според някои данни те помагат само на 60% от хората с психични разтройства. Някои хора реагират по-добре на някои форми на психотерапия или на комбинация от медикаменти и терапия. Добрата новина е, че депресията е лечимо заболяване, но само когато се хване на време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
доста коварно състояние, защото възниква сякаш от нищото...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар