IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как есента може да ви разболее

9 октомври 2014 12 25

Няколко неща, за които да внимавате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора са свикнали да мислят, че зимата е сезонът, за който трябва да се притесняват, когато става дума за тяхната имунна система. Есента обаче не бива да бъде подценявана, колкото и красива да е с многото си цветове. Тя също може да ви разболее, така че имайте предвид следните неща:

1. Новият сезон в офиса започна. Лятото е време за почивка и почти през всички топли месеци съставът на служителите е намален. С настъпването на есента обаче, всички работещи се завръщат на работните си места и шансът едно пространство да се изпълни по-бързо с повече микроби, нараства значително. „Споделените пространства като училища и офиси са благодатна почва за развитието на бактерии и вируси, които причиняват респираторни заболявания“, предупреждава доктор Кевин Кембъл. За да се предпазите максимално, мийте ръцете си колкото може по-често.

2. Лишавате се от сън. С приключването на „почивния“ сезон, е време за по-сериозна работа. За много хора повечето задачи означават по-малко сън. Според доктор Кембъл обаче има научни доказателства, че когато човек спи по-малко, имунната му система вече не е в състояние да се бори с инфекцията толкова ефективно. Така че спете поне по 7-8 часа на денонощие и променете графика си така, че винаги да лягате достатъчно рано.

3. Срещат се алергии. Пролетта не е единственият период, когато хората могат да страдат от алергии. Доктор Кембъл обяснява, че във въздуха има различни видове цветен прашец и прах по време на смяната на сезоните. Най-лошите виновници за есенните алергии са амброзията и мухълът. Мийте ръцете си по-често, за да се предпазите от вредното действие на алергените.

4. Дните стават по-къси. Специалистите са на мнение, че настроението на човек може да бъде засегнато от количеството на слънчевата светлина, която получава всеки ден. Депресивните настроения могат да ви навредят както психически, така и физически. Намерете начин да се справите с неразположението, което чувствате при смяната на топлите със студените сезони.

5. Температурите са непостоянни. Трудно е да имате адекватно облекло, когато излизате сутрин и температурата е 7-8 градуса, а в следобедните часове градусите се покачват на 20. Докато самата температура не може да ви разболее, то някои заболявания могат да бъдат изострени от внезапния студ. „Например, студеното време може да отключи астма, а заболяванията на дихателните пътища да се влошат“, предупреждава доктор Кембъл. Така че не забравяйте сутрин да се обличате добре, но така че следобед да не ви е прекалено горещо.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари