IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява захарта на тялото ви?

22 декември 2016 06 00

Или защо често я наричат бялата отрова

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

В мига, в който нещо сладко докосне езика ви, вашите рецептори изпращат послание до центровете за „награда“ в мозъка и в тялото ви се отприщва хормонът допамин. Междувременно поетата захар влиза в стомаха, където започва да бъде преработвана от стомашните сокове, докато не бъде запратена към тънкото черво.

Ензимите я разграждат до два типа молекули – глюкоза или фруктоза. И ако прекалите с приема на захар (или захарни изделия), тези молекули може да навредят сериозно на здравето и формите ви.

Вредите от глюкозата

Тя се просмуква през стените на тънкото черво, карайки панкреаса ви да отделя инсулин – хормон, който взима глюкозата от кръвта и я доставя до клетките за енергия. Но много сладки вкуснотии са заредени с толкова много глюкоза, че тя влиза рязко в тялото и предизвиква предозиране, което кара мозъка да изработи много серотонин (хормон, който регулира съня), което обърква целия ви биоритъм и работа на тялото.

Инсулинът от своя страна блокира производството на лептин – хормонът на глада, който изпраща до мозъка сигнал, че сте сити. При високи нива на инсулин чувствате постоянно глад, дори току-що да сте се нахранили. В резултат мозъкът праща други сигнали до органите и глюкозата започва да се складира в коремната област под формата на мазнини.

Вашият панкреас произвежда толкова много инсулин, че клетките вече са устойчиви на всичко. Глюкозата остава да се рее в кръвта и не се разгражда, което води до диабет, а в по-късен етап и до деменция и алцхаймер.

Вредите от фруктозата

Тя също минава през стените на тънкото черво и отива в черния дроб. Ако е в големи количества, той не може да се справи с нея и тя се връща в тялото като холестерол и триглицериди, които може да запушат артериите и да доведат до инфаркт и други сърдечносъдови болести.

Останалата част може да се застои в черния дроб и да причини израстването на глобули мазнини, т. нар., липогенеза – предшественик на заболяването „неалкохолен мастен черен дроб“.

Черният дроб изпраща сигнал за помощ за екстра инсулин и панкреасът се залавя за работа. Той обаче невинаги може да смогне и се стига до вътрешни възпаления на цялото тяло, които ви поставят под риск от затлъстяване и диабет.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари