Всеки човек е наясно с вредата, която тютюнопушенето нанася на здравето. И все пак мнозина не се отказват от този лош навик. Пушенето се свързва с доста здравословни проблеми като астма, белодробни болести, инфаркт, рак и скорошно изследване на The BMJ показва колко точно цигари на ден застрашават сърцето ви.

Анализите обхващат над 141 проучвания, правени между 1946 и 2015 г. относно тютюнопушенето и сърдечните болести. Учените са изследвали хора, консумиращи 1-2 и 20 цигари на ден и са сравнили техните здравословни показатели с тези на непушачи.

Резултатите: Само една цигара на ден значително повишава риска от сърдечни заболявания или сърдечен удар. При мъжете 1 цигара на ден увеличава шанса от подобни заболявания с 48 %, а пушенето на 20 цигари – удвоява тази вероятност. При жените положението е още по-страшно: 1 цигара – 57 % по-голям риск, 20 цигари – този риск умножен по 2,8.

Сърдечните болести са причина номер едно за смъртността в САЩ. И пушенето има голяма заслуга за това, твърди Американският център за контрол и превенции на заболявания. Изследователите уточняват, че е желателно не просто да намалите тютюнопушенето, а изцяло да го преустановите.

„Пушенето само около една цигара на ден носи риск от развитие на коронарна болест на сърцето, а за тези, които пушат 20 на ден, рискът е 2 пъти по-голям. Няма безопасно ниво на тютюнопушене, което да ви спаси от сърдечносъдови заболявания“, твърдят авторите на изследването.