fallback

Домашни бои за великденските яйца

03 May 2013 05:43

Разровете се в кухнята си и ще намерите всичко необходимо

Снимка: Dreamstime

Всяка година около Великден усилено се дискутира качеството на боите за яйца, предлагани на пазара. Всички те съдържат изкуствени оцветители и някои меко казано плашещи съставки. Редки са случаите, когато боите причиняват видими здравословни проблеми, но това със сигурност не означава, че те са напълно безвредни.

Дори сертифицираните бои за яйца включват цветове, синтезирани от нефтени деривати и каменовъглен катран. Карминовата киселина или както е по-известна като кохинил, често се използва при червеното оцветяване на храните. Нейният произход обаче е стряскащ – киселината се получава от изсушени и смачкани тела на бременни женски насекоми. Това, че не се вижда какво стои зад синтетичните бои за яйца, не ги прави безопасни.

Автор на статията:
Милена Алексиева
fallback