IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се подготвим за лятото?

15 юли 2015 14 01

Съветите на Страхил Иванов за режима и тренировките

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Tialoto.bg стартира нова рубрика „Фитнес съвети от треньори“, в която професионални инструктори ще дават съвети за хранене, тренировки, упражнения и режими, специално за читателите на сайта.

Повишаването на градусите върви правопропорционално на желанието ни да влезем във форма. Тъй като опитваме нови и нови неща, но не забелязваме резултата, който бихме искали да постигнем, стигнахме до извода, че е най-добре да се допитаме до съветите на професионалистите.

За да бъдем максимално полезни, попитахме фитнес треньори и диетолози, доказали се в своята област, за най-честите проблеми, свързани с хранителния режим и правилните тренировки.

Споделяме техните отговори, за да разберете за тънкостите и начините, по които да влезете във форма и да задържите постигнатото.

Вече Ви запознахме с един от нашите треньори. Страхил Иванов стои зад проекта Fitbg.net – мястото, на което можете да откриете цялата информация по темите за здраве, фитнес и храна без излишни увъртания – точно и ясно.

Неговите клиенти се радват на постоянни резултати, а фитнес програмите и диетите, които изготвя със сигурност работят.

Попитахме го как да се подготвим за лятото и кои са най-важните стъпки за хората, които искат да подобрят външния си вид и да отслабнат. Ето и неговите отговори:

Искате ли да отслабнете с пет или повече килограма и да подобрите външния си вид? Най-вероятно по-голямата част от вас мечтаят за това.

А мислите ли, че знаете как да го постигнете? Най-вероятно сте чували: необходим е калориен дефицит и тренировки.

И последен въпрос: Въпреки че знаете основните правила за това как да отслабнете, правите ли нещо по въпроса? Почти сигурно не...

Едно от най-важните неща, които научих при работата ми като личен фитнес-треньор със стотици хора от цялата страна и в чужбина, е следното: Ако чисто и просто дадете на някого цялата информация за това как да отслабне и да подобри здравето си, едва ли има какъвто и да е резултат.

Дори перфектната фитнес програма не струва нищо, ако не вземем предвид индивида, който ще я изпълнява. Ако се интересуваме единствено от начина на хранене и режима на тренировки, няма да стигнем далеч. Не казвам, че този подход е изцяло грешен. Казвам, че вече не е актуален.

Това е като да притежаваме най-стилната рокля или костюм, но размерът да не ни отговаря. Ако шивачът не вземе предвид мерките ни, дори и най-скъпите и фини тъкани на света няма да стоят добре върху нашето тяло.

Затова е необходимо да се запознаем в детайли с човека, за когото изграждаме фитнес режима. Всяка фитнес програма и хранителен режим, които не вземат предвид индивидуални фактори като мотивация, отговорност, вяра в собствените възможности, целеустременост, да не споменаваме и чисто физиологичните фактори като телесен тип, хормонален баланс и много други, е обречена на провал.

Друг основен проблем е, че повечето хора гледат на хранителния режим като на ограничение, наложено отгоре. Ако даден режим ни кара да се чувстваме като затворници, то не можем да говорим за здравословно и балансирано хранене.

Нека да проучим и една алтернативна възможност. Сетете се за някоя дейност или активност, която обичате да вършите и не е необходимо някой да ви кара насила. Ако сте запален колоездач, например, няма да е необходимо някой непрекъснато да ви повтаря, че карането на колело е полезно за вас и трябва да го правите по-често.

Или пък не би било необходимо някой да ви напомня да ходите, ако катеренето е вашата страст. Не е необходимо някой да принуждава страстния читател да чете книги, както и никой не трябва да принуждава запалените по модата да посещават често магазините за дрехи. Примерите са много...

Логиката зад тези примери може би изглежда твърде простовата, но тя дава отговор на въпроса защо повечето хора се провалят при спазването на хранителни и тренировъчни режими. Ако сами правите изборите във вашия живот и те са в хармония с това, което наистина желаете, е почти невъзможно да се провалите.

Тънкостта е да изясните какво точно искате да постигнете и как искате да се подреди животът ви. Единственото което остава след това е да изберете един от многото пътища, които ще ви отведат там.

С уважение, Страхил Иванов

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Ния ( преди 8 години )
Глупсоти! Сега започна даже. Аз още не съм ходила на море :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ванес ( преди 8 години )