Обикновената смокиня е едно от най-старите дървета, отглеждани от хората и дори се споменава в Библията. Това е относително малко дърво, не надминава 10 метра височина, а короната му е доста голяма. Плодовете му са крушовидни, зелени и мъхести, а вътрешността им е лепкава и сладка.
Смокинята вирее най-успешно на средиземноморски климат в почва с глина и пясък.
Плодовете на смокинята са богати на вода, въглехидрати, протеини, мазнини, целулоза, калий, желязо, манган, калций, бром, витамин А, органични киселини и ензим, наречен протеаза (който улеснява храносмилането на месо). Неузрелите плодове съдържат химически дразнител.
100 грама пресни смокини съдържат 25 калории, а 100 грама сухи смокини съдържат 100 калории. Смокините са питателни и смилаеми, имат слабителна (диуретична) функция и действат освежаващо. Те се препоръчват за деца под формата на сок или нарязани на малки парченца, както и на бременни жени. Те също са добри в случаи на нервна и физическа умора, стомашно-чревни раздразнения, запек и възпаление на пикочните пътища.
Външно плодове се използват в случаи на ангина и възпаления на устната кухина (гингивит, стоматит, абцес, язви).
Може да се прави отвара от 40-120 грама смокини, накиснати в един литър вода и тази отвара да се бори с хроничния бронхит и ларингит.
Смокините са отлично и вкусно лекарство за лица, страдащи от подуване на стомаха или запек. За целта вземете шест измити смокини и ги поставете в леко топла вода за 8-12 часа, докато се размекнат. На сутринта ги изяжте на празен стомах.