Ако не обичате сирене тофу и соев сос, ако пропускате постните ястия в китайските ресторанти и избягвате да ядете соеви ядки, може ви е време да разберете малко повече за соевите храни.
Соята е от семейство на бобовите растения и е широко използвана в Източния свят, но печели все повече почитатели и на Запад. От нейните семена може да се получат заместители на кафето и шоколада, на месото и хляба. От соята се произвеждат тестени изделия, соево мляко, тофу (соево сирене). Маслото, което се получава от соевите семена, се използва за производство на лакове, бои и сапуни.
"Целите соеви ядки са чудесен заместител на месото", казва Кристин Гербщад, говорител на Академията по хранене и диетология. "Здравословното им съдържание на протеини ги прави добър избор за всички хора, които избягват да консумират месо, дори и да не са вегетарианци или вегани."
Най-голямата хранителна претенция на соята е, че е пълноценен растителен протеин и съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, от които се нуждаят телата ни, за да функционират правилно. Това я прави идеален заместител на червеното и бялото месо, както и на яйцата. В действителност, 1/2 чаша варени зърна от соя съдържат около една трета от необходимата дневна доза протеин и само 149 калории (в сравнение с около 230 калории за една порция варено говеждо месо).
Освен протеини тя съдържа и фибри и се твърди, че понижава лошия холестерол, вреден за сърцето.
Соята съдържа също и голямо количество фитохимикали, включително изофлавони, които помагат в борбата с доста заболявания - сърдечно-съдови, остеопороза и рак на гърдата.
Имайте предвид, че за да се възползвате максимално от нейната полезност, трябва да я консумирате в минимално преработени форми каквито са соево мляко, мисото и тофуто.
Избягвайте соевия изофлавон, приеман с хапчета и прахчета (това са биологично активни съединения, които присъстват в храните от растителен произход. Те спадат към групата на растителните естрогени и имат действие подобно на естествените женски полови хормони).
Изследванията все още не са категорични дали е безопасен. Освен това, за разлика от целите соеви ядки, соевият изофлавон няма да ви даде пълната гама от фитохимикали и витамини, които са полезни за организма и помагат на метаболизма, а се съдържат в соевите ядки.
Храните, произведени със соев протеин (като соеви бургери и соеви кренвирши и т.н.) обикновено съдържат по-малко наситени мазнини от месото, но са натоварени с натрий (сол), което не е добре. Така че – избягвайте ги, ако не сте вегетарианец.
Ако обаче, имате алергия към лактозата, соевото мляко е чудесна алтернатива за вас.