IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Митове за здравословните храни

30 ноември 2012 13 00

Доколко здравословните храни са наистина полезни?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Все повече хора се стремят да се хранят със здравословни и полезни храни, тъй като до голяма степен това обуславя тяхното добро здравословно състояние. Оказва се обаче, че според някои лекари храните, за които се знае, че са полезни, всъщност не са толкова добри за нашето здраве, пише вестник Daily Mail. Ето и някои от основните заблуди относно „здравословните“ храни:

1. Маргарин, понижаващ холестерола

Според доктор Асем Малхотра, водещ кардиолог във Великобритания, хората трябва да стоят далеч от подобен тип маргарин. На първо място те са скъпи, на второ – подобни продукти са пълни с изкуствени съставки и на трето място от тях няма голяма полза за здравето.

Този тип маргарин има незначителен ефект върху понижаването на холестерола и най-важното – не е установена каквато и да е клинична полза за намаляване на риска от сърдечен удар. Доктор Малхотра съветва пациентите си по-добре да ядат масло, но в умерени количества. Всъщност скорошни проучвания показват, че наситените мазнини от натуралните млечни продукти може да имат полза за намаляване на сърдечните атаки.

2. Моркови

За морковите се знае, че са полезни за очите. Оказва се обаче, че те са полезни точно толкова, колкото всеки друг зеленчук. Митът за здравословното влияние на морковите върху очите се появява през Втората световна война, когато правителството нарежда на отговорниците за храната да дават повече моркови на войниците, заради високото съдържание на каротин в тях.

Всъщност, хората трябва да ядат листни зеленчуци като спанак и зеле. Те съдържат лутеин и зеаксантин, които помагат срещу най-честата причина за слепота, възрастово обусловената дегенерация на макулата. Като вид превенция се препоръчва човек да яде най-малко веднъж седмично листни зеленчуци.

3. Шейкове

Според диетолога Хелън Бонд несъмнено шейковете са по-здравословни, отколкото газираните напитки. Ползите за здравето им обаче, са спортни. Много от шейковете, които се продават, имат високо съдържание на калории. В тях има добавено пълномаслено мляко, сироп, захар, дори фъстъчено масло и шоколад.

Естествените захари от плодовете, които се съдържат в шейковете също са богати на калории. Изцеждането на сок пък премахва фибрите и полезните хранителни вещества. Това от своя страна намалява тяхното здравословно действие, както и съкратява времето на засищане от изцедения сок.

4. Рибено масло

Много хора, които страдат от остеоартрит, приемат рибено масло, мислейки, че то ще им помогне. Истината е, че все още няма доказателства за полезното действие на рибеното масло върху болестта. Така че съветът към хората, болни от остеоартрит, е да се съсредоточат върху упражненията – методът, за който се знае, че със сигурност е ефективен. Упражненията намаляват болката и подобряват способността за движение.

5. Горски плодове

Всички знаем, че консумацията на каквито и да е плодове, определено е полезнa. Въпреки това съществуват някои заблуди като тази, че яденето на горски плодове ще предотврати развитието на деменция. Разбира се, една шепа плодове на ден може и да забави понижението на умствените способности на човек, но със сигурност няма да го предпази напълно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари