Кейл е растение от рода на зелето. Има зелен цвят и много приятен вкус. Наричат го „суперхрана“ или „новото говеждо месо“ и то неслучайно. Ползите за здравето са много. По принцип кейл не се среща в масовите магазини, но пък неговото отглеждане е наистина лесно. Достатъчно е да се сдобиете със семена. Ето и кои са ползите за вашето здраве, консумирайки зеленото растение:
1. Кейл съдържа много малко калории, нула мазнини и много фибри. В една чаша, пълна с кейл има 36 калории и 5 грама фибри. Зеленото растение действа добре на храносмилателната система. Кейлът съдържа още много хранителни вещества, витамини, фолиева киселина и магнезий.
2. Освен всичко изброено до тук, кейлът съдържа и много желязо. От тук идва и прозвището му „новото говеждо“, тъй като на калории кейлът съдържа повече желязо, отколкото месото. Желязото е от съществено значение за доброто здраве на човек. То образува ензими, подпомага клетъчния процес и отговаря за правилното функциониране на черния дроб.
3. Кейл може да се похвали и с високо съдържание на витамин К. Хранителен режим, съдържащ храни, богати на витамин К, действа като защита срещу някои видове рак. Витамин К подпомага костното здраве и има съсирващо действие. Твърди се още, че приемът на витамина помага на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер.
4. Кейл е мощен антиоксидант. Каретоноидите и флавоноидите, които имат антиоксидантно действие помагат в защитата срещу различни видове рак.
5. Кейл е чудесна противовъзпалителна храна. Една чаша съдържа 10% нужните омега-3 мастни киселини, които помагат срещу артрит, астма и автоимунни заболявания.
6. Кейл укрепва сърдечно-съдовата система. Приемът на зеленото растение може да доведе до по-ниски нива на холестерола.
7. Кейл съдържа голямо количество витамин А, който действа в полза на зрението и кожата. Витамин А помага и за предотвратяването на рак на белия дроб и устната кухина.
8. Кейл е богат източник на витамин С. Всъщност, ако трябва да сме точни в него има 17 пъти повече витамин С, отколкото в морковите и 4 пъти повече, отколкото в спанака. Витаминът помага на имунната система и обмяната на веществата.
9. Кейл съдържа много калций. На калории, зеленото растение съдържа повече калций, отколкото млякото. По този начин човек се предпазва от загуба на мастна тъкан и остеопороза и едновременно с това поддържа здравословен метаболизъм.







Три зодии минават през важен тест на Вселената на 25 ноември
Битпазарите в Гърция са все по-популярни, високите цени възраждат втората употреба
Екипажът Crew-12 ще излети към МКС по-рано от планираното
В САЩ тестваха автономно въздушно такси от следващо поколение
Учени откриха какво може да превърне една ябълка в лекарство против рак
За първи път от 10 хил. години: Вулкан в Етиопия изригна зрелищно, в Индия очакват замърсяване
Мачовете по телевизията, днес 25 ноември
ЦСКА подготвя нещо грандиозно, цяла България ще впери погледи
ЦСКА драстично вдигнал парите на Петко
В Левски взеха ключово решение за една от големите си звезди
От табу до бизнес: историята на успеха на еротичен онлайн магазин и разширяването му в Европа
6 храни за прочистване на бъбреците и против камъни
„Дъщерята на капитана“ от Жозе Родригеш душ Сантуш
Съзнателна раздяла – как да сложите край на връзката с уважение и мир
Особености на отделителна система при деца. Кои са най-чести вродени аномалии?
Как туморите преживяват лечението – ензимът DFFB създава резистентност към таргетна терапия
Лекарствено увреждане на черния дроб – кои медикаменти са най-чести причинители?
Промени заради затруднен достъп до животоспасяващо лечение искат пациенти със Синдром на Мошковиц
Остави коментар
bauce@ail.com
( преди 9 години )