IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Маргаринът удвоява риска от сърдечни проблеми

12 февруари 2013 06 20

Затова по-добре купувайте масло

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора приемат маргарина като заместник на маслото. В действителност той има почти идентичен вид, размазва се по-лесно и струва по-малко. Плюсовете обаче, приключват тук. В действителност маргаринът може да се окаже вреден за здравето, предупреждават учените.

През последните 50 години хората били съветвани да намалят приема на наситени мазнини от животински произход и да консумират повече полиненаситени растителни мазнини, съдържащи се в маргарина. Наскоро учени от САЩ направили нов анализ на проучване, проведено между 1966 и 1973 година.

Изследването било проведено в Сидни и в него взели участие 458 мъже на възраст между 30 и 59 години. Всички те имали някакъв здравословен проблем, като най-често боледували от ангина или пък имали проблеми със сърцето. Половината от участниците били съветвани да ограничат приема на животински мазнини, като консумират повече шафраново масло (подобно на слънчогледовото олио и шафрановия маргарин).

Резултатите показали, че хората, които ядат повече от въпросните храни, са изложени на двойно по-голям риск от смъртност заради сърдечно-съдови проблеми, пише вестник Daily Mail. Учените от САЩ се спрели именно на австралийското проучване, тъй като то е единственото контролирано изследване за въздействието от увеличаването на консумацията на омега-6 полиненаситени мастни киселини.

Омега-6 е известна и като линолова киселина. Тя се намира в големи количества в маргарините и маслата, направени от царевица, слънчоглед, шафран и соя. След като веднъж омега-6 попадне в организма на човек, тя се превръща в химикал, наречен арахидонова киселина. От своята страна арахидоновата киселина може да предизвика освобождаването на други химикали, причиняващи възпаление. Именно възпалението е водеща причина за много хронични болести, както и за сърдечно-съдовите заболявания.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари