Храненето в стил „средиземноморски“ е не само вкусно, но и изключително полезно. Оказва се, че този тип храни могат да намалят с една трета риска от инфаркт, инсулт или смъртност, предизвикана от сърдечно-съдови заболявания. Промяната в хранителния режим на човек може да повлияе благоприятно на здравето, още преди да са се появили евентуални сърдечни проблеми.
Ново проучване съсредоточава своите изследвания върху ефектите на храната и нейното влияние върху здравето на хора от високо рискови групи. В проучването участвали общо 7500 души – мъже и жени на възраст между 55 и 80 години. Всички те имали наднормено тегло, някои от тях били пушачи, а други диабетици. След почти пет години изследването било спряно предсрочно, тъй като резултатите били достатъчно красноречиви - средиземноморският стил на хранене намалява риска от сърдечни болести с около 30%.