IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които ще ви заситят, когато сте прегладнели

4 април 2013 08 40

Вижте кои десет храни да похапвате, когато коремът ви къркори упорито

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Това, че сте на диета, не означава, че трябва да ядете само спанак и белтъци. Запасете хладилника си с по-разнообразна и здравословна храна, която да е с високо съдържание на протеини и фибри. С нея ще се чувствате удовлетворени достатъчно, за да се придържате към хранителния си режим и да свалите излишните килограми.

Предлагаме ви няколко храни, с които няма да се чувствате полу-мъртви от глад на бюрото си.

Храните с високо съдържание на фибри и протеини имат по-малко калории на грам, така че можете да трупате повече от тях в чинията си без угризения. А ето и кои са тези храни:

Шамфъстъци

Не всички ядки са равни. Тези фъстъци са едни от най-ниско калоричните ядки и имат доста ниско съдържание на мазнини. Затова можете да ядете повече от тях. Една порция шамфъстък (48 броя) се равнява на калориите на 28 фъстъка или 22 бадема. Шамфъстъкът е полезен за сърцето и може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Dreamstime

Зеленчуци без скорбяла

Това са краставиците, морковите, тиквичките, целината, броколите и зелето. Те са много ниско калорични, тъй като съдържанието им е предимно от вода и фибри. Освен това те са доста засищащи, особено в суров вид. Ако не ги обичате сурови, използвайте ги като част от сандвичи, супи и омлети.

Снимка: Dreamstime

Сирене

Независимо дали си позволявате млечни продукти във вашата диета, добре е да знаете, че бялото сирене е храна, пълна с калций, витамин D и протеини. Калцият насърчава загубата на тегло, тъй като помага за поддържане на мускулна маса и регулира обмяната на веществата през целия ден. Придържайте се към сирене с намалено съдържание на мазнини и сол.

Снимка: Dreamstime

Малини

Когато ви се дояде нещо сладко, хапнете една чаша малини. Тази порция осигурява 8 грама фибри и съдържа само 60 калории. Яжте ги и като част от плодова салата. Малините също са препълнени с витамин С, антиоксидант, който се бори със свободните радикали, които увреждат клетките.

Снимка: Dreamstime

Кисело мляко

Киселото мляко дава 20% от дневните нужди от калций. Добре е в него да добавяте ядки, сушени плодове и зърнени култури с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар. Спрете се на мляко с 2% масленост.

Снимка: Dreamstime

Пълнозърнести култури

Те са много здравословна храна, имат високо съдържание на фибри, а и са пълни с витамини, антиоксиданти и микроелементи като желязо, цинк, мед и магнезий.

Снимка: Dreamstime

Зеленчуков бульон/постна супа

Бульонът засища, а съдържа много малко калории. Повечето рецепти за супи имат много фибри, а топлата течност заема много пространство в стомаха. Яденето на супа като първо ястие на обяд, ще ви помогне да консумирате по-малко храна после, тъй като потиска апетита.

Снимка: Dreamstime

Сьомга

Бъдете честни - пилето стана скучно. Но сьомгата е друг отличен източник на протеини. Тя е и е добър източник на Омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за загубата на тегло. Комбинирайте сьомгата с печени зеленчуци като артишок, спанак или броколи, които осигуряват най-малко 5 грама фибри на порция.

Снимка: Dreamstime

Хумус

В хумуса има нахут и сусам. Той не само е богат на протеини и фибри, но е и доста засищащ, а по-ниско калоричен от заквасената сметана или майонезата. Можете да си мажете хумус върху суров морков или целина.

Снимка: Dreamstime

Бадемово масло

Бадемовото масло не трябва да се яде в големи количества. То съдържа повече калций и фибри от фъстъченото масло, а има същия брой калории (около 100 за 1 супена лъжица). Намажете си бадемово масло върху филия пълнозърнест хляб и ще се почувствате сити веднага заради голямата доза фибри (които набъбват в стомаха). Освен това ще се запасите с енергия за дълъг период от време.

Снимка: Dreamstime

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

tugi ( преди 11 години )
СТАТИИТЕ,КОИТО ПИШЕТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ СА НАПИСАНИ МНОГО ДОБРЕ И СА ПОЛЕЗНИ ЗА ТЕЗИ,КОИТО СЕ ИНТЕРЕСВАТ ОТ ТЕЗИ ХРАНИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар