Хлябът е една от задължителните храни, която присъства на масата на българите. Въпреки това някои хора го избягват, смятайки, че консумацията му ще предизвика подуване на корема, както и наддаване на нежелани килограми. Дали обаче това е вярно?
Според експерти липсата на хляб от хранителния режим на даден човек може повече да му навреди, отколкото да му помогне. Изследвания показват, че хлябът не е истинският виновник за подуването на корема, за разлика от тестените изделия. Освен това надебеляването не е вследствие на сандвичите, които човек консумира, а на техния пълнеж.
Списъкът със знаменитостите, които отказват да се докоснат до глутен, е дълъг. Гуинет Полтроу е една от най-върлите противнички на глутена, а Мадона се кълне, че избягването именно на тази съставка е тайната на нейната младост. Всъщност много малък процент от населението има непоносимост към глутен. Това означава, че всички останали може да се лишат от жизненоважни хранителни съставки като фибри, желязо и калций.
Още по-тревожен е фактът, че безглутеновите продукти съдържат повече добавки като наситени мазнини и захар. Така поне смята Айела Спиро от Британската фондация по храненето. Тя се позовава на все още непубликувано проучване, според което хлябът предизвиква по-малко подуване на корема, отколкото пастата, например.
Всъщност хлябът се отразява най-зле на талията. Две средни филии хляб съдържат около 190 калории и 2 грама мазнини, но маслото или маргаринът върху тях почти удвояват калориите до 334 и увеличават мазнините до 16 грама. Сандвичът с яйце и майонеза, например, осигурява почти 600 калории и рекордните 34 грама мазнини, което е почти половината от препоръчителното ежедневно количество за една жена, пише вестник Daily Mail.