IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко „вреден“ е хлябът

11 април 2014 11 10

Макаронените изделия и мазните сандвичи са истинските виновници за подуването на корема

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хлябът е една от задължителните храни, която присъства на масата на българите. Въпреки това някои хора го избягват, смятайки, че консумацията му ще предизвика подуване на корема, както и наддаване на нежелани килограми. Дали обаче това е вярно?

Според експерти липсата на хляб от хранителния режим на даден човек може повече да му навреди, отколкото да му помогне. Изследвания показват, че хлябът не е истинският виновник за подуването на корема, за разлика от тестените изделия. Освен това надебеляването не е вследствие на сандвичите, които човек консумира, а на техния пълнеж.

Списъкът със знаменитостите, които отказват да се докоснат до глутен, е дълъг. Гуинет Полтроу е една от най-върлите противнички на глутена, а Мадона се кълне, че избягването именно на тази съставка е тайната на нейната младост. Всъщност много малък процент от населението има непоносимост към глутен. Това означава, че всички останали може да се лишат от жизненоважни хранителни съставки като фибри, желязо и калций.

Още по-тревожен е фактът, че безглутеновите продукти съдържат повече добавки като наситени мазнини и захар. Така поне смята Айела Спиро от Британската фондация по храненето. Тя се позовава на все още непубликувано проучване, според което хлябът предизвиква по-малко подуване на корема, отколкото пастата, например.

Всъщност хлябът се отразява най-зле на талията. Две средни филии хляб съдържат около 190 калории и 2 грама мазнини, но маслото или маргаринът върху тях почти удвояват калориите до 334 и увеличават мазнините до 16 грама. Сандвичът с яйце и майонеза, например, осигурява почти 600 калории и рекордните 34 грама мазнини, което е почти половината от препоръчителното ежедневно количество за една жена, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
не ям хляб, за мен това е най-правилният избор
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
gggg ( преди 10 години )
Хляб, но правен без мая и от пълнозърнесто брашно - ето това е нещо което става за хранене на тялото, а не онези *** които се продават в магазините. Но нали обичаме да оправдаваме мързела си с натовареното си ежедневие... после се чудим защо от 20-ет годишни тръгваме по-болниците, а не сме здрави като нашите пра-пра родители, които до 80-90 годишни си копаеха градинките.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар