IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кокосово брашно - по-здравословна алтернатива на обикновеното

3 септември 2019 09 00

То не съдържа глутен

Istockphoto

Напоследък много хора, които имат различни здравословни проблеми или искат да свалят няколко излишни килца, минават на нисковъглехидратна/високомазнина диета. При нея обикновените брашна като бяло, пълнозърнето си други, се избягват. Използват се техни заместители, които са с по-малко въглехидрати и същевременно нямат глутен. Такова е кокосовото, например. 

В 100 г кокосово брашно има: 

- 413 калории; 
- 19 г протеин; 
- 26 г въглехидрати; 
- 8 г мазнини.


Само в 2 супени лъжици има 5 грама фибри, 8 г въглехидрати и 60 калории. 


Богат на фибри, протеини и здравословни мазнини, прахът, който се получава при финното смилане на кокосови орехи, може да се ползва за различни печива, десерти или за сгъстяване на сосове. Поради ниския си гликемичен индекс, той се употребява от много хора, които са на специален хранителен режим с цел остлабване. 

Заради неговите хранителни вещества, кокосовото брашно се смята за суперхрана, която e подходяща за консумация от хора с автоимунни заболявания, целиакалия, свръхчувствителност към глутен и други. 

Кои са най-големите ползи от консумацията на брашното?

coconut flour

Източник: IStockphoto

Насърчава метаболизма

Мазнините в кокосовото брашно служат за енергия на тялото и подпомагат метаболитните процеси в тялото.

Подпомага храносмилането 

Кокосовото брашно е богато и на диетични фибри.  Попадайки в стомаха, те подпомагат придвижването на храната по червата.

Регулира кръвната захар

Ниският гликемичен индекс на брашното го прави полезно при инсулинова резистентност и диабет. Тоест то не повишава нивата на кръвната захар, а поддържа баланса й.  

Грижи се за сърцето 

Няколко независими проучвания доказват, че веществата в кокосовото брашно могат да понижат нивата на лошия холестерол и серумните триглицериди, което е предпоставка за по-здраво сърце. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари