IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мислите, че правите това правилно? Помислете пак!

21 април 2011 07 15

7 дейности от ежедневието, които извършваме погрешно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички ние ставаме сутрин, прозяваме се, отиваме до тоалетната, взимаме си душ, обличаме се, спретваме набързо тоалета си и излизаме от вкъщи по задачки. Всички тези дейности са толкова рутинни и автоматизирани, че дори не се и замисляме за тях. А трябва.

Puls.bg ни представи един списък от седем, на пръв поглед елементарни, дейности от ежедневието, които си мислим, че вършим правилно, но се оказва, че това съвсем не е така. Убедете се сами и запомняйте:

Ходенето по голяма нужда

Едва ли създателите на съвременната форма на тоалетната чиния са предполагали, че ще платим висока цена за комфорта. Природата е създала така човешкия организъм, че той да изхвърля отпадъчните продукти от храносмилателния процес в клекнало състояние. Днес се смята, че "седящата поза" е една от причините за появата на хемороиди. Нещо повече, отчитат се данни, че води и до заболявания на червата.

Според учените, когато тялото ни е в седнала или изправена позиция, се образува ъгъл между мястото, където се намират екскрементите и мястото, откъдето трябва да дойдат. Клекналото положение обаче изправя този ъгъл, което е предпоставка за пълноценно протичане на процеса.

Изследване, направено през 2003 г. проследява здравето на 28 души, които ходят по голяма нужда в три различни пози: седящи на висока тоалетна, седящи на по-ниска и такива, в клекнало положение.

Изследователите констатират, че при хората, които се облекчавали клекнали, процесът отнема по-малко време. Интересно е, че тоалетните, пригодени за клекнало положение, все още са широко разпространени на някои места по света.

Как бихме могли да помогнем на организма си и да осигурим процес, който да бъде най-близък до природния? Докато седим на тоалетната чиния, можем да поставим краката си на столче или табуретка и да наклоним горната половина на тялото си напред.

Измиването на тялото

От деца сме научени, че вземането на топъл душ всеки ден с изобилие от сапун, е единственият начин да се отървем от опасните микроорганизми и неприятната миризма от тялото ни.

Оказва се обаче, че ежедневното взимане на душ или вана, което ни осигурява обществено приемлив вид, действа опустошително на епидермиса – най-външният слой на кожата ни.

Топлата вода, сапунът и различните приспособления с груба повърхност, които използваме, за да почистим кожата си, излющват част от този слой, като така той става уязвим, а ние - по-податливи на болести.

Дори ежедневното къпане не унищожава бактериите и другите микроорганизми, а им позволява да се придвижват в различни участъци на тялото ни. Бактерии от стената на банята, например могат да попаднат на кожата на ръцете ни. Поради тази причина в много болници не е разрешено хирурзите да се къпят непосредствено преди операция.

Най-важното условие да запазим кожата си здрава е да се стремим да съхраним цялостта на епидермиса. Решението е при ежедневните си къпания да си спестим грубото търкане на цялото тяло с детергент.

Препоръчително е да използваме по-мек сапун, който изсушава кожата по-малко и да нанасяме овлажняващ лосион след баня.

Дишане

В днешно време човек все повече диша повърхностно - това е форма на дишане, която използва само най-горната част от белите дробове, а по-голямата част от кръвоносните съдове, които поемат кислорода, се намират в долната им част.

По този начин ние получаваме по-малко кислород и като резултат дишаме по-учестено, отколкото би трябвало. Дишането с гърди също така нарушава баланса на въглеродния двуокис, което би могло да доведе до отпадналост, главоболие, чувство на тревожност, дори и до паника.

Оказва се, че дишането е област, в която бебетата са по-умни от нас. Те използват по-различен тип дишане, познато като "коремно дишане", характерно с дълбоко поемане на въздух, където участие взема диафрагмата.

За да привикнем да дишаме по този начин отново, трябва да се опитваме да издуваме корема си, когато си поемаме въздух и се стремим да задържим гърдите си неподвижни. При издишане трябва да свием коремните си мускули. По този начин не само ще поемаме повече въздух при всяко вдишване, но и ще укрепим диафрагмата.

Очаквайте останалите скоро.

Автор - снимка

КоментариКоментари

gaga ( преди 11 години )
ElleWhisper ( преди 11 години )
Виждам, че успешно превеждате статии от Cracked.com.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар