IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красотата се крие в очите. Буквално

3 ноември 2011 11 00

Най-яркият показател за човешката атрактивност е венецът, който очертава очния ирис

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ето и една доста любопитна информация, на която се натъкнахме съвсем случайно. Оказа се, че едно от качествата, от които зависи активността на човек е големината на венеца около ирисите на очите. Това е онзи по-тъмен кръг, който очертава оцветената част на очите ви и я отделя от бялата.

На подсъзнателно ниво, ние преценяваме колко е красив даден човек точно по тази толкова малка и на пръв поглед незначителна част от структурата на човешкия зрителен орган.

Учените са доказали, че един човек оценява колко е хубав друг за не повече от 20 милисекунди, като подсъзнателно се съсредоточава точно върху неговия околоирисов венец.

Колкото по-голям и по-тъмен е той, толкова по-атрактивни са очите и толкова по-красив изглежда самият човек. Ако се замислите, наистина хората, чиито очи са най-красиви, имат най-контрастни венци около ирисите.

Това е доказано научно в проведено наскоро изследване от група калифорнийски учени. Те показали на група доброволци снимки на 80 чифта мъжки и женски лица.

Всеки чифт бил идентичен, с изключение на очите. С помощта на дигитална дизайнерска програма, учените удебелили и потъмнили околоирисовите венци на очите на едната снимка и я поставили до другата. Доброволците били помолени да изберат по-хубавото лице и да определят степента на неговата атрактивност.

Мъжете масово посочили снимките на жените с по-тъмни венци около ирисите като по-привлекателни от онези с по-светли и тънки. При жените резултатът бил същия. Това се повторило и когато групата оценявала снимки на лица на хора от същия пол – мъжете отново посочили като по-атрактивни снимките на други мъже, които имали по-големи венци, както и жените.

Но, какво поражда тази странна зависимост? Според учените, цветът и големината на околоирисовия венец е показател за младостта и здравето на индивида – качества, които се оценяват на подсъзнателно ниво.

Когато сме млади и здрави, тези гранични контури на очите ни са по-контрастни и по-големи, като с възрастта и влошаването на здравето ни се смаляват и изсветляват.

Тогава, по пътя на логиката, това, което бихме могли да направим, за да си придадем по-красив вид е чисто и просто, носенето на лещи с очертани, уголемени и контрастни венци около ирисите.

Всъщност, те вече са изобретени и са едни от най-хитовите на пазара в Япония. Странно, но пак по-добре от всички безумни и болезнени пластични операции... Как мислите?

Автор - снимка

КоментариКоментари

tedi91 ( преди 12 години )
Незнам до колко е вярно, аз си имам сини очи и всички ми казват колко са красиви.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Baba Pena ( преди 12 години )
Хмм, доста любопитно. И то какво излиза - че човек с тъмни очи няма шанс пред някой синеочко ли? :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
RoxanaM ( преди 12 години )
Ами за съжаление аз и без това трябва да нося лещи защото съм късогледа, така, че нищо не ми пречи като дойде време да ги сменям да си избера такива с очертан ирис. Пък да видим дали ще ме намират за по-привлекателна. :-)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар