IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тесните дънки причиняват неврологични увреждания

29 май 2012 12 34

Поне така твърдят американските експерти

Снимка: Drematime

Снимка: Drematime

За съжаление модерно не винаги е равно на здравословно. Тесните дънки, които пристягат задните части и бедрата плътно са вредни за здравето, предупреждават експерти от САЩ.

Специалистите обясняват, че дънки от модел „slim" могат да увредят нерва, който се спуска по предната част на бедрото. Скованост и изтръпване са най-често срещаните симптоми на състояние, известно като мералгия парестетика. Оплакванията се предизвикват от притискане на въпросния нерв.

Маделин Вирбасиъс, мениджър в магазин за дрехи, допуска, че модата на тесните дънки няма да отмине скоро. "Докато те се смятат за модерни, хората ще продължават да ги носят", казва тя.

Вирбасиъс сравнява избора на този тип панталони с други вредни за здравето, но модерни практики - носенето на обувки с високи токчета и тютюнопушенето. "Известно е, че високите токчета и цигарите могат да ни навредят, но не се отказваме от тях", допълва тя.

Д-р Робърт Рий, специалист по съдова хирургия от Бруклин, обяснява, че носенето на тесни дънки все още не е причинило епидемия от неврологични увреждания. Той обаче допуска, че ако стягащите задните части и бедрата панталони продължат да се радват на същата популярност, ще зачестят оплакванията от скованост и изтръпване на краката. "Тези симптоми сигнализират, че тялото не се снабдява с достатъчно кръв", казва д-р Рий.

Препоръката на експертите е тесните дънки да бъдат заменени с по-свободни панталони, особено ако имате подобни оплаквания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари