IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещастните ученици стават по-болнави възрастни

5 юли 2012 10 55

Задръстеняците в училище по-често страдат от депресии, затлъстяване и болести, когато пораснат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако не сте бил популярен сред съучениците си навремето и като цяло сте се чувствал нещастен в ученическите си години, може да се окажете по-болнав възрастен.

Изследванията показват, че тези, които са били социално изолирани в юношеските си години, е по-вероятно да страдат от здравословни проблеми, затлъстяване и високо кръвно налягане, когато достигнат около 40 години.

Лошото наследство от потиснатите тинейджърски години си личи най-вече при жените.

Изследванията показват, че онези дами, които са били изолирани от съучениците си или пък са били тормозени от тях, са по-болнави на средна възраст.

Шведски учени анализирали данните от изследване, което е проследило здравето и навиците на около 900 16-годишни деца в продължение на 27 години.

В началото, техните преподаватели били помолени да оценят как това дали са екстроверти или интроверти, влияе на тяхната популярност в училище. На около 43-годишна възраст хората от експеримента били подложени на серия от медицински тестове.

Оказало се, че хората, които навремето са учили в социалната изолация от връстниците си, сега страдат много повече от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.

Снимка: Dreamstime

Тази група от проблеми е известна като метаболитен синдром и значително увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Според учените това проучване е първото, което показва, че нещастните ученически години могат да имат дълготрайни последици за човек.

Различни са факторите, които могат да са причина за това. Например, самотата повишава нивата на хормона кортизол, който повиша кръвното налягане.

Високите нива на кортизола, също могат да подтиснат имунната система и така да направят човек по-уязвим към болести.

Самотниците имат по лош сън, по-апатични са и могат да потърсят утеха в храната. Освен това е по-малко вероятно да се грижат добре за себе си като цяло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари