IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яденето на ядки по време на бременността намалява риска от астма за детето

3 септември 2012 06 23

Яжте повече ядки – полезни са не само за вас

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако жените ядат ядки по време на бременността, шансът детето им да развие по-късно астма намалява. Това гласи ново проучване, проведено в Дания. Резултатите показали, че децата на майки, консумирали ядки поне веднъж в седмицата, са изложени на риск от астма с 25% по-малко в сравнение с останалите деца.

Тези резултати обаче си противоречат с по-ранна констатация, че бременните жени трябва да се въздържат от някои видове ядки. Според проучване от миналата година консумирането на ядки по време на бременност увеличава риска бебетата да развият фъстъчена алергия.

В новото проучване взели участие 62 000 жени от Дания, които отговорили на въпроси за това колко често консумирали ядки, докато били бременни и дали децата им са развили астма на 18-месечна или 7-годишна възраст. От отговорите учените установили, че консумацията на ядки свежда риска от астма с около 25%.

Това се обяснява с факта, че хранителните вещества, които се съдържат в ядките като витамин Е и цинк влияят върху растежа на белите дробове, развитието на дихателните пътища и функцията на имунната система.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари