IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странни здравни въпроси и техните отговори

11 октомври 2012 14 00

„Могат ли на хората да им пораснат рога?“ е само един от тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вестник Daily Mail публикува откъс от книгата на писателя Дейвид Хавиланд, в която той дава отговори на различни, а понякога и странни въпроси на здравна тематика. Всъщност книгата може да се нарече образователна, защото дава кратка, но изчерпателна информация по много въпроси.

Каква е разликата между идиот и кретен?

Около 25 IQ точки. Терминът „идиот“ е въведен в началото на 20-ти век от психолога Хенри Годанд. Той създал теста за интелигентност и категоризирал хората в пет групи. Надарени (коефициент на интелигентност 130 плюс), нормални (71-129), глупави (51-70), малоумни (26-50) или идиот (0-25). С течение на времето, обществото започва да използва термини като обиди, а не медицински определения.

Могат ли на хората да им пораснат рога?

Да. Това е рядко състояние, известно като cornu cutaneum, при което конични издатини порастват от главата и ръцете. Израстъците приличат на рога, клони на дърво или корали, но са изградени от кератин и протеин. Обикновено пациентите прибягват до хирургична интервенция за отстраняването на издатините, тъй като те всъщност са тумори, които понякога могат да бъдат злокачествени.

Може ли шоколадът да предизвика появата на акне?

Няма доказателства, че шоколадът или така наречената фаст фууд могат да провокират появата на акне. Единствените храни, за които е доказана взаимовръзката са млякото и тези с висок гликемичен индекс. Повечето експерти са съгласни, че истинската причина за акнето е хормонът андроген, който кара мастните жлези да произвеждат повече себум.

Истина ли е, че Крал Джордж V е убит от лекаря си?

В известен смисъл, да. Лекарят дал на краля по-голяма доза кокаин и морфин, за да ускори смъртта му след дълга битка с тежко заболяване. Това се случило в нощта на 20-ти януари 1936 година. Кралското семейство също било съгласно Лорд Доусън да спре мъчителния живот на Джордж V. От двореца искали смъртта да настъпи през нощта, за да бъде отразена на другия ден от вестник „Таймс“, а не от някой по-нискокачествен вечерен вестник.

Оставали ли са някога хирургически инструменти вътре в пациент?

По време на рутинни процедури се използват около 300 инструменти, а при по-сложни операции броят им е двоен – около 600. Намирани са различни видове инструменти, забравени в пациенти като: скалпели, скоби, кърпи, ножици, пинсети и шпатули.

Какъв процент от мозъка си използва човек?

Популярният мит, че хората използват само 10% от мозъка си тръгва още от Викторианската епоха, когато психологът Уилям Джеймс пише: „Ние се възползваме само от една малка част на нашите умствени и физически ресурси“. Подобно изказване направил и Алберт Анщайн, след което хората приели това за научен факт. Въпреки това, при сканиране на мозъка, данните показват, че хората използват всички части на мозъка си.

Какво прави витамин Е?

Никой не знае. Въпреки че витамин Е се среща в много храни като ядки, семена, яйца, спанак и авокадо, ползите от него остават недоказани. Скорошни, но също непотвърдени изследвания, показват, че високи дози от витамин Е увеличават риска от сърдечни заболявания и пречат на нормалното съсирване на кръвта.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 11 години )
Опитах веднъж да правя тест за IQ и нямах сили да го изкарам до края. Нямам спомен колко точки стигнах, но това за мен не е решаващо дали съм умен или не. Голяма тъпня и губене на време е да решавам тест за IQ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
sdfs ( преди 11 години )
еее, това за витамин Е е *** простотията!!! как може да публикувате такива глупости... селяни неграмотни...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар