IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сън може да изтрие спомените ви

29 октомври 2012 13 40

Само два часа по-малко сън и мозъка може да спре да приема и съхранява спомени

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Както знаете сънят е от съществено значение за здравето на хората. Оказва се обаче, че той играе важна роля и за спомените на всеки един от нас. Само два часа по-малко сън на денонощие и рискувате да загубите спомените си, тъй като мозъкът ви може да спре да приема и да съхранява спомени. Това пише вестник Daily Mail.

Нормалното времетраене на съня е между седем и осем часа. Само два часа по-малко и рискувате да се събудите без никакъв спомен на следващия ден. Сънят е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка, включително неговата способност да си спомня и консолидира това, което ви се е случило през деня.

Смята се, че повторението на спомените, докато спим е от съществено значение за тяхното правилно съхранение в мозъка. Изследователите също така предполагат, че съществуват така наречените „критични точки във времето“, в които спомените се обработват. Това означава, че в някои периоди във времето съществува по-голяма опасност от загуба на спомени, отколкото в други.

Професор Абел обяснява, че всяка информация, която се е загубила поради липса на сън, не може да бъде възстановена отново. Дори човек да се опитва да си наваксва с повече сън на другия ден, щетите от предната нощ вече са нанесени. Сънят е времето, в което мозъкът може да извършва дейности, за които е твърде натоварен през деня. Точно по тази причина никой човек не трябва да се лишава от своите седем-осем часа сън.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари