IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кухненската гъба може да бъде опасна за здравето

30 ноември 2012 07 00

Върху един квадратен сантиметър от гъбата има около пет милиона бактерии

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар да използваме кухненската гъба, за да бъдат съдовете ни чисти, оказва се, че тя е едно от най-мръсните неща във всеки дом. Кухненската гъба е 200 000 пъти по-мръсна дори от тоалетната чиния.

Ново проучване установи, че на всеки квадратен сантиметър от гъбата има около пет милиона бактерии. Също така експерти открили опасни за здравето микроби, които могат да доведат до парализа. Освен по кухненската гъба тези микроби се намират по почистващата кърпа и дъска за рязане.

Доктор Чарз Герба, професор по микробиология в Университета на Аризона, е ръководител на проучвания, които се занимават със заболяванията, предаващи се чрез околната среда. Той взима проби от различни битови уреди и след това измерва вида и развитието на бактерии по тях.

Резултатите показали, че тоалетната чиния е едно от най-чистите неща по отношение на микро организми, пише вестник Daily Mail. Според доктор Герба хората трябва да бъдат по-загрижени за други предмети като гъби, кърпи и пазарски чанти, които могат да се използват многократно.

Професор Хю Пенингтън, водещ британски микробиолог, твърди, че кухненската гъба е едно от най-мръсните неща във всеки дом. Той препоръчва с нея да се мият мръсни съдове, но в никакъв случай да не се измиват повторно вече чисти предмети.

Оказва се, че по кухненската гъба често се среща бактерията кампилобактер, която може да причини парализа. Въпросната бактерия идва от домашни птици и може да доведе до синдрома на Гилен-Баре. Синдромът не се отразява върху мисленето и чувствата, но може да се разпространи по периферните нерви около мозъка и да окаже влияние върху движението на човек.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари