IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отегчението може да ви помогне да отслабнете

17 януари 2013 07 00

Освен това скуката облекчавала тревогите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Прагът на скуката варира при различните хора, но като цяло монотонният живот, изпълнен с рутинни действия, може да накара и най-енергичният и позитивен човек да стане жертва на отегчението.

Но, оказва се, че това не е чак толкова лошо!

Миналата седмица, психолози съобщиха, че вторачването в пространството на работното място може да има положителен ефект върху служителя и да подобри творческия му потенциал, давайки възможност на ума му да си почине.

Това не е първият път, когато учените установяват, че скуката дава тласък на творчеството.

Миналата година видният невролог д-р Грийнфийлд заяви,че  скуката е добра за децата, защото ги окуражава да използват въображението си и да развият чувство за идентичност, намирайки какво да правят, за да се избавят от отегчението.

Според учените мъжете са по-склонни да се оплакват от скука, отколкото жените.

Изследвания на лекари от Университета в Калгари, Канада, твърдят че това чувство е свързано с количеството на допамин в мозъка на човек.

Хората с по-ниски нива на този химикал страдат от по-дълги и по-чести пристъпи на скука.

Но това може да е за тяхно добро.

Според диетолозите от университетите на Бъфало и Върмонт, яденето на една и съща храна всеки ден води до приема на по-малко калории като цяло, от което пък се отслабва.

Според тях при по-разнообразната диета се яде повече. Причината е заради привикването - например, ако чуете една и съща музика прекалено много пъти, тя ви става скучна.

Същото важи и за храната, казва Леонард Епщайн, която е ръководител на изследването. Яжте „скучна" храна и ще се вталите.

Все пак не трябва да се прекалява с еднородната храна, за да не се получи дефицит от хранителни вещества в организма.

Скуката (в умерени граници) може да бъде нещо добро, особено ако сте стресирани, казва д-р Естер Приядхаршини, старши лектор в областта на образованието в Университета на Източна Англия.

"Ние всички трябва да имаме малко време за почивка, далеч от постоянното бомбардиране с различни стимули и активности."

Миналата година проф. Мария Имордино-Ян, психолог в Университета на Калифорния, открила, че някои хора са склонни да си правят самоанализ, когато са отегчени, което ги прави по-малко тревожни и по-мотивирани, и после те се представят по-добре в тестове и задачи.

Джаки Андраде, професор по психология в Университета на Плимут, пък твърди, че отегчените хора запомнят повече информация, отколкото тези, които се опитват да седят и да слушат концентрирано, колкото и невероятно да звучи това.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари