Хората често не разбират разликата между веган и вегетарианец, а се оказва че има още цели пет вид хора, с близък до този стереотип на хранене, които обаче се различават по между си.
Всеки т.нар. вегетарианец в взел решение някога какъв тип вегетарианска храна ще консумира, какво ще включи в менюто си какво ще избягва.
Не е нужно да се вмъкнете в някоя от тези шест категории, но ако знаете за тях ще ви е по-лесно да преосмислите вашите краткосрочни и дългосрочни цели по отношение на храненето.
Причините хората да спират масово да ядат месо за множество от хуманни до здравословни, така че не е изненадващо, че има и различни видове вегетарианство. Тук сме изяснили особеностите около тези шест отделни категории, които наричат себе си „вегетарианци".
1. Песцетарианци (pescetarian)
Този термин описва хората, които се въздържат от ядене на месо и животинска плът, с изключение на риба. Въпреки че думата не се използва често, все повече и повече хора приемат този начин на хранене, обикновено по здравословни причини или като трамплин към пълната вегетарианска диета.
2. Полу-вегетарианци (flexitarian)
Този термин е измислен, за да опише хората, които ядат предимно вегетарианска храна, но понякога в изключителни случаи си позволяват и месо.
3. Лакто-ово-вегетарианци
Повечето хора от този вид се обявяват за вегетарианци, тъй като не ядат месо, риба и морски дарове, но пък консумират яйца и млечни продукти. „Лакто" идва от латинския термин за мляко, а „ово" от латинската дума за яйце. Този начин на хранене обикновено включва и консумацията на сирене, кисело мляко и кашкавал.
4. Вегани (краен вегетарианец)
Веганите не ядат абсолютно никакво, а също така не ядат яйца, млечни продукти и преработени храни, съдържащи тези или други съставки от животински произход. Много вегани се въздържат от ядене на храни, които са произведени от животни, като например мед.
5. Суровоядци
Тези хора консумират само непреработени вегетариански храни, които не са били подлагани на температура над 46 градуса по Целзий. "Суровоядците" смятат, че храните, приготвени над тази температура, са загубили значителна част от хранителната си стойност и са вредни за организма.
6. Хора, придържащи се към макробиотичнат диета
Тя включва непреработени вегански храни, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, като позволява от време на време консумацията на риба. Захарта и рафинираните масла се избягват. Може би най-уникалната квалификация на макробиотичната диета е акцентът върху консумацията на азиатските зеленчуци, като водорасли.





Желязков: Демокрацията изисква да се чува и различното мнение
Забранени улици за паркиране по време на протеста в София довечера
Обедна емисия
Започна съдебният процес срещу Кирил Петков и Божидар Божанов
Космическа изолация: Търсят доброволци за странна мисия, плащат по 23 хил. евро
Уникално откритие в Александрия: Археолози се натъкнаха на кораб от Древен Египет
Комета може да унищожи Земята, твърди религиозен лидер
Астроном от НАСА с научни доказателства за произхода на Коледната звезда
Никой не го харесва: И Тиери Анри оплю здраво Мо Салах
Арина Сабаленка избухна срещу жените трансджендър
Реал Мадрид - Ман Сити е тежка категория двубой сред топ мачoвете в Шампионска лига
Решено е: Слот остава в Ливърпул, Салах е аут от клуба
5 задължителни ястия по време на коледните пости
Сарми с прясно зеле и свинско
Криминалната мистерия „Мамник“ – с премиера от 8 януари
Цветът на 2026: Cloud Dancer и неговата символика
Основният рисков фактор за подагра всъщност е генетичен
Отбиване на бебето
София е домакин на кампанията „5 минути за здраве“ с безплатни изследвания чрез иновативни технологии
Болки в кръста в напреднала възраст – невинаги е дискова херния
Остави коментар