IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студът и неговите изненадващи ползи за здравето

6 февруари 2013 15 00

Вижте защо не трябва да се ядосвате на ниските температури

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато сутрин излизате за работа и прекрачвайки входната врата ви лъхне леденият въздух, вероятно ви се иска отново да се върнете под завивките.

Не можем да ви обвиняваме за това, а само да ви припомним ползите за здравето от студеното време, така че дните ви до април да минат в малко по-позитивно настроение.

Ето и кои са някои от изненадващите ползи за здравето от студено време:

1. В студено време се горят повече калории

Резултатите от проучване, направено през 2012 година и публикувано във вестник „New York Times", доказват, че при студено време организмът гори много повече калории, за да се стопли. Ефектът, разбира се, може да бъде подсилен с активен спорт и балансирана диета.

2. Студеното време сближава

Може да се изкушите да прекарате повече студени утрини на топло под завивките заедно с партньора си. Освен това през зимата е доказано, че хората прекарват повече време в телефонни разговори с близките си, които са предизвикани от чувството на изолация при суровите условия навън. Снегът и ниските температури карат хората да протегнат ръка към своите най-близки хора и да потърсят тяхната близост.

3. През зимата няма комари и кърлежи

Знаете, че в някои региони в света комарите са разпространители на зарази. Но въпросните вредители не могат да виреят при студен климат, което означава, че цяла зима не могат да се размножават. Същото важи и за кърлежите, които също разпространяват опасни заболявания.

4. Студеното време кара хората да ценят слънцето повече

Зимата е периодът от годината, в който хората не приемат слънцето за даденост, а се радват на всеки негов лъч. Така при всеки зимен слънчев ден, настроението на хората видимо се покачва.

5. Студеното време намалява възпаленията

Има причина да слагаме лед върху травмите и раните. Понижението на температурите намалява възпалителните процеси в организма, а травмите минават много по-бързо. По принцип твърде ниските температури могат не само да намалят възпалението, но и да спрат болката навсякъде. Макар че хората с хронични болежки на ставите, често си спомнят за тях през студените дни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари