IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини поне един ден да не използване нови технологии

6 март 2013 06 20

Изключете захранването на своите умни устройства и се презаредете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би не знаете, че има Национален ден без използване на нови технологии или „National Day Of Unplugging 2013" и се чества за четвърти път на 1-2 март и то в световен мащаб. Идеята е хората да прекарат минимум 24 часа без да влизат в мрежата и да използват нови технологии като цяло.

За най-запалените компютърни маниаци това може да е доста трудно начинание, но пък има изненадващо много ползи за настроението, взаимоотношенията и човешкото здраве като цяло.

Ето и кои са най-мощните здравословни причини, за да си вземете еднодневен отпуск от новите технологични устройства, макар и след въпросния ден:

- Ще бъдете по-производителни

Мобилният ви телефон звъни или вибрира, електронната ви поща и skype ви сигнализират, че имате съобщение, чудите се какво ли са поствали вашите приятели във Facebook и т.н. Всички тези информационни технологии ви отвличат вниманието и колкото и фантастичен жонгльор да сте, все пак те вредят на вашата производителност и концентрация. Опитайте се да минете на „офлайн" живот и ще видите колко повече време ще имате, за да свършите други неща.

- Ще намалите стреса

Много от нас имат т.нар. "Социално-медийно тревожно разстройство". Половината от хората, анкетирани в проучване във Великобритания са заявили, че социалните медии имат отрицателен ефект върху живота им, именно заради възможността да се сравняват с връстници, а ефекта на тези сравнения води до ниско самочувствие, съобщава Forbes. Освен това имейлите без отговор често причиняват безпокойство и стрес. Всичко това води до преждевременно стареене, понижен имунитет и повишен риск от диабет, наред с други страшни странични ефекти.

- Ще се наспите по-добре

Вие вероятно сте осъзнали, че споделянето на леглото с вашия мобилен телефон може да е лоша идея и да наруши сладката ви дрямка. Но дори и технологиите, използвани преди лягане водят до проблеми със съня. Това е така, защото екраните излъчват вълни, които карат мозъка да бъде нащрек. Така те забавят заспиването ви дори да сте уморени. Хроничното недоспиване е свързано с проблеми с паметта, инфаркти, затлъстяване, инсулт и др.

- Ще имате по-творческа мисъл

Ако имате някаква неразрешима задача в работата си, много по-добре е да изгасите компютъра и да излезете да се разходите на чист въздух. Проучване от 2012 година установи, че времето, прекарано сред природата, без употребата на електронни устройства, подсилва резултатите в творчески аспект.

- Болките в гърба и очите ви ще спрат

Ако прекарвате по-голямата част от времето си наведени пред компютъра, то няма начин да не страдате от болки в гърба, раменете и врата, главоболие или напрежение в очите. Освен това все повече лекари наблюдават болки в палците и китките на ръцете, пак свързани с използването на мобилен телефон и компютър.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари