IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червеното вино е полезно само за слабите хора

11 април 2013 05 20

Ако имате наднормено тегло, няма да можете да се възползвате от полезните съставки в тази напитка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Доста предишни изследвания показаха, че активната съставка в червеното вино, наречена ресвератрол, помага за предотвратяване на доста заболявания, включително на сърдечносъдовите. Според ново датско изследване обаче, ако човек е с наднормено тегло, той блокира всички потенциални ползи за здравето си, които могат да дойдат с умереното пиене на вино.

Вероятно сте чували, че тази напитка помага в битката с диабета, деменцията и дори при загуба на слуха. Истината е, че от червено вино не могат да бъдат извлечени чудодейни ползи за човешкия организъм, ако индивидът има повече килограми от необходимото.

Ресвератролът е активна съставка, която се намира в ципата на червеното грозде и е мощен антиоксидант, който наистина е много полезен, тъй като може да предпази човек от вредите на ултравиолетовите слънчеви лъчи, от инфекции и от температурни промени.

В новото изследване, публикувано в списание Diabetes, се твърди, че ресвератролът наистина помага в борбата с диабета, високото кръвно налягане и холестерола в кръвта, но само, ако човек е с нормално тегло.

Проучването е проведено от университетската болница „Aarhus" в Дания. В него са изследвани 12 мъже с нормално тегло и 12 – с наднормено. Всички те са приемали въпросната активна съставка в червеното вино в продължение на четири седмици.

През този период са били следени инсулиновата чувствителност, кръвното налягане, холестерола и разхода на енергия на участниците. Изследователите са открили, че при пълните мъже е налице незначително намаление на чувствителността към инсулина и няма промяна, нито в кръвното им, нито в нивата на холестерола им.

Изследването противоречи на предишни данни, които показват, че химичното вещество в червеното вино е изключително полезно за всички хора.

Наскоро друг привърженик на ресвератрола – д-р Дейвид Синклер от Медицинското училище в Харвард заяви, че химичното вещество в крайна сметка ще доведе до разработването на лекарства, които ще позволяват на хората да живеят до 150 години.

Миналия месец той и екипът му показаха, че ресвератролът притежава мощен анти-ейдж ефект, тъй като стимулира производството на вещество, наречено SIRT1. То представлява серум, който блокира стареенето като дава енергия на клетките на човек.

"Данните са доста обещаващи," каза д-р Синклер. "Ние смятаме, че остаряването не е необратим процес. За съжаление, без още изследвания няма да стигнем много далеч."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари