IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладките и мазни храни по време на бременност предизвикват зависимости

13 август 2013 05 30

Експерти смятат, че тези храни променят определена част в мозъка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че бременните жени трябва да си хапват всичко, което им се дояде. Няма значение дали това е шоколад или висококалоричен хамбургер. Както при всяко нещо обаче и тук трябва да се търси баланса. Бъдещите майки не трябва да прекаляват със сладките и мазни храни, тъй като по този начин излагат децата си на риск от развитие на алкохолна или наркотична зависимост, твърди ново проучване.

Изследователите провели експеримент с лабораторни плъхове и тяхното потомство. Те открили, че децата на гризачите, които консумирали твърде много мазнини и захар, пораснали с по-голямо тегло и консумирали повече алкохол. Учените установили още, че плъховете, които приемали значително количество сладки храни, имали потомство със силно пристрастяване към наркотици като амфетамини.

Изследователите, начело с доктор Никол Авена от Университета на Флорида, смятат, че голяма част от жените в детеродна възраст са с наднормено тегло, което най-вероятно се дължи на преяждане с вкусна, богата на мазнини и с високо съдържание на захар храна. В заведенията и магазините изборът на подобен вид храна е много по-богат, отколкото изборът на полезна и здравословна храна.

„Повишаването на процента затлъстяване в детска възраст и нарастването на броя на млади хора, злоупотребяващи с алкохол и наркотици, трябва да се разглеждат като сериозни проблеми и да се търсят всички възможни причини за тях“, заяви доктор Никол Авена.

Изследователите са на мнение, че резултатите могат да бъдат обяснени чрез изучаване на мозъчен център, отговарящ за възнаграждаването. Консумирането на сладки и мазни храни променят именно тази част в мозъка на децата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари