IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо комарите хапят повече жени

14 август 2013 08 30

В света има над 3500 вида комари, които се водят главно от миризмата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Любителите на приятните вечери на открито трябва да внимават, тъй като прохладните късни часове през лятото са любими на комарите. Колкото повече плът показвате, излизайки вечер, толкова по-голям е шансът на другия ден да се събудите с неприятни червени петна по кожата . По света има над 3500 различни вида комари, но само малка част от тях се хранят от хората. Само женските комари хапят, но през повечето време те са „вегетарианци“, тъй като преживяват с нектар от цветята.

За да произвеждат и снасят яйца обаче, комарите се нуждаят от допълнително количество хранителни вещества, набавяйки ги чрез кръвта на хора и животни. За щастие, в България няма опасност от пренасянето на болести чрез ухапване от комар. В други части на света нямат този късмет, тъй като насекомите разпространяват малария, жълта треска, денга и други смъртоносни зарази.

Оказва се, че причината жените да бъдат нахапвани повече от комари, отколкото мъжете е твърде прозаична – обикновено дамите са тези, които показват повече плът. Често се случва обаче, определени хора несъзнателно да привличат комари, независимо от техния пол. Все повече изследвания показват, че насекомите наистина имат предпочитания. Така че какво определя избора на комарите?

1. Въглероден диоксид. Женските комари използват широк спектър от техники, за да намерят своята „плячка“. Една от най-важните е наличието на въглероден двуокис – невидимият газ, който хората издишат навън. Комарите използват специален орган, благодарение на който забелязват облаци от въглероден диоксид, много преди да се насочат към човека.

Снимка: Dreamstime

По-големите хора са склонни да имат по-високи нива на метаболизъм – те изгарят повече енергия, когато телата им си почиват. Изгаряйки повече гориво, те отделят повече въглероден диоксид – страничен продукт от превръщане на храната в енергия. Това прави големите хора по-забележими за комарите. Има доказателства, че хората с повече мазнини също са изложени на риск.

2. Естествена миризма и пот. Комарите обожават миризмата на топъл, потен човек. Според доктор Логан причината някои хора да са по-привлекателни от други, обикновено се крие във вкуса. Човешкото тяло произвежда над 500 летливи химикали, които се отделят във въздуха. Много от тези видове миризми могат да бъдат открити от комарите с помощта на чифт антени. Проучвания показват, че насекомите са привлечени главно от пот, млечна и пикочна киселина. Млечната кожа се освобождава чрез потта от кожата, особено след тренировка. Пикочната киселина е най-известна като химично вещество в урината, но тя може да се срещне и в кожата. Някои хора естествено произвежда повече от тези вещества, привличащи комарите.

3. Бременност. Бъдещите майки са по-уязвими към ухапвания от комари. Проучвания показват, че бременните жени получават двойно повече нахапвания, което може да се дължи на няколко причини. Първата от тях е, че бременността повишава телесната температура, а комарите обичат топли хора. Също така по време на 9-месечния период жените се потят повече, което също може да бъде една хипотеза. Миризмата на кожата на бременните дами може да се промени едва незабележимо, заради хормоналните промени в тялото.

4. Алкохол. През 2002 година изследване показва, че хората, пиещи една бутилка бира, са по-привлекателни за насекомите. Според учените алкохолът повишава телесната температура, а от тук и изпотяването. Все още не е установено дали този ефект се забелязва с вина и други спиртни напитки.

5. Миризливи крака. Тук не става въпрос само за миризмата, а за характера на бактериите, живеещи естествено в кожата. Изследване от 2011 година, съсредоточено върху африканските комари, показва, че хората с голям брой кожни бактерии са по-привлекателни за насекомите. Оказва се, че маларийните комари в тропическите страни са особено привлечени от миризливи крака.

6. Естествена защита срещу комари. Точно както една миризма привлича хапещите насекоми, така друга ги отблъсква. Екипът на доктор Лаган твърди, че един на всеки десет души е застрахован срещу ухапвания от комари. Някои от тези природни вещества се наричат кетони. Произвеждайки високи дози от този химикал, човек се сдобива с миризма на развален сладък плод.

7. Кръвна група. Японско проучване твърди, че комарите хапят много по-често хора с кръвна група 0 (около 40% от хората), отколкото тези с кръвна група А. Хората с В пък са някъде по средата. Все още остава загадка защо комарите предпочитат една кръвна група пред друга, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари