IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противозачатъчните потискат женствеността на дамите

28 август 2013 05 30

Жените, пиещи хапчета анти бебе, са привлечени от мъже с по-ниски нива на тестостерон

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Създаването на противозачатъчните хапчета бе отчетено като истинска победа за жените. Дамите се сдобиха със свободата сами да контролират своя живот и времето, в което искат да заченат. Днес милиони жени по целия свят пият противозачатъчни средства, за да се предпазят от бременност, както и поради други медицински причини. Изглежда обаче не всичко е толкова положително, колкото изглежда.

Нова книга твърди, че хапчетата антибебе са капиталистически инструмент за потискане на женствеността. Британската авторка Холи Григ-Спол пише, че редица изследвания доказват хипотезата, че контрацепцията всъщност контролира жените. Самата писателка споделя, че докато е приемала хапчетата, тя е усещала „разстояние“ между себе си и своята женственост. „През годините чувствах, че няма връзка между самата мен и моето тяло, между мен и света около мен, както и между моята женственост и мен самата“, казва още Холи Григ-Спол.

Проучване от 2011 година установява, че противозачатъчните хапчета повлияват върху паметта на жената. След проведен експеримент се оказало, че дамите, приемащи контрацептиви, обръщат повече внимание на емоционалните аспекти на една история, докато останалите жени (които не приемат хапчетата) успяват да запомнят повече детайли от същинската история.

Според авторката на книгата влиянието на противозачатъчните върху паметта на жените може да има сериозни последици, тъй като това променя техните минали преживявания, както и цялостното им разбиране за света. От друга страна променящите се нива на тестостерон в тялото на жената имат ефект върху избора ѝ на сексуални партньори, пише вестник Daily Mail. Проучване от 2012 година показва, че жените на контрацептиви са привлечени от мъже с по-ниски нива на тестостерон.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари