Постоянно четем колко е полезно да консумираме плодове и зеленчуци. Човек може да реши, че те за всички са равносилни на дишането. В момента обаче се правят проучвания от изследователи от Университета на Източна Англия, според които не всички хора „печелят" от хапването им.
Учените смятат, че не за всички хора яденето на плодове и зеленчуци има смисъл и е от ключово значение за здравето им. Те смятат, че тяхното защитно действие срещу болести се дължи на богатото им съдържание на антиоксиданти (биохимични вещества, действащи благоприятно върху човешкия организъм).
Но предварителните резултати показват, че не всички хора преработват добре флавоноидите в плодовете и зеленчуците, които всъщност са един от основните антиоксиданти.
Досегашните изследвания показват, че за някои хора яденето на плодове и зеленчуци е по-полезно. Учените провеждат експеримент с повече от 200 души, като наблюдават дали полът, възрастта, чревната флора или гените имат ефект върху това как те абсорбират флавоноидите в храната (растителните съставки, открити в малките безкостилкови плодове, както и в цитрусовите плодове).
Счита се, че флавоноидите намаляват риска от развитие на свързани с възрастта болести, като например сърдечносъдови заболявания и деменция.
Проф. Ан-Мари Минихейн, която води изследването, заявява: „Една балансирана диета включва основно плодове и зеленчуци и досега се смяташе, че те са от изключително значение за максимизиране на физическо и психическо благополучие на човек. Но ще се окаже, че тези храни не дават ясни ползи за всички хора. Изследването ни цели да определи бъдещите препоръки за хранене, които специалистите ще дават на хората."
До сега всички изследвания на флавоноидите показваха, че те имат голям потенциал и за превенцията на рака, както и за подобряване на цялостното здравословно състояние на по-възрастните индивиди над 65 г.