IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново контрацептивно хапче защитава месец след секс

28 септември 2013 11 15

Активисти се обявиха против него и го обявиха като „хапче за аборт“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Противозачатъчните хапчета са едно от постиженията на науката, които дават свобода на жените и контрол върху собствените им тела. Следващата стъпка, над която учените искат да се съсредоточат, е да направят контрацептивно хапче, предпазващо от бременност цял месец след половия акт. Изследователите настояват фармацевтичните компании да разработят версия на хапче, което би довело до прекъсване на бременността, след като вече има създаден ембрион.

Според активисти обаче това хапче ще има действието на „аборт през задната врата", защото до времето, когато жената го изпие, съществува възможност плодът да е развил миниатюрни органи и крайници. Преподаватели от Ню Йорк и Швеция не подкрепят тази теза и смятат, че подобен тип контрацепция би била много успешна сред жените.

Плюсовете на хапчето са, че може да се вземе само няколко пъти в годината – в зависимост от това колко рискови сексуални контакта е имала жената и че не изисква по-сериозно планиране, както противозачатъчните. Милиони дами по целия свят пият хормонално хапче всеки ден, за да се предпазят от нежелана бременност. Хормоните в противозачатъчните пречат на отделянето на яйцеклетката.

Много жени обаче страдат от нежелани странични реакции, включително повишаване на теглото, главоболие, гадене и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, както и рак на гърдата. Новото хапче трябва да бъде толкова силно, че ако се изпие в края на месеца, трябва да попречи на забременяването почти четири седмици след това, пише вестник Daily Mail.

Доктор Елизабет Реймънд смята, че жените заслужават всички възможни опции за предпазване от нежелана бременност. Според нея не трябва да се гледа на хапчетата преди оплождане като нещо добро, а на хапчетата след това – като на нещо лошо. На друго мнение обаче е Норман Уелс, който споделя, че изследователите не настояват за нищо друго, освен за хапче за аборт. Ако подобен вид контрацептив бъде пуснат на пазара, това ще бъде лицензиран начин за аборт „през задната врата".

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари