IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Големите чаши предразполагат към напиване

1 октомври 2013 05 20

Човек е склонен да налива най-много вино, когато чашата е повдигната или пък, когато консумира бяло вино

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Съществува научно доказана теория, че човек може да консумира повече храна, ако се храни от по-големи чинии и купи. Това е така, защото в по-големия съд храната винаги изглежда по-малко. Затова специалистите съветват хората да се хранят с възможно по-малки чинии и купи, за да избягват ненужното преяждане.

Същото важи и за чашите. Не се обвинявайте, когато следващият път усетите, че сте прекалили с алкохола. Ако пиете в големи чаши – всичко е по тяхна вина! Установено е, че човек се напива повече, когато пие от по-голяма чаша. Изследователите открили, че хората неволно изсипват повече алкохол, когато чашите са по-широки или пък, когато ги държат в ръцете си.

Също така бялото вино е „по-коварно“, тъй като няма голям контраст с цвета на стъклото и обикновено човек налива по-голямо количество именно от него. След като вече има направени изследвания за това как размерът на съдовете или пък етикетите на храните влияят върху храненето на хората, учените решили да разгледат въздействието на чашите върху консумацията на алкохол.

Екип от два американски университета следял поведението на 73-ма човека, консумиращи алкохолни напитки. Резултатите показали, че когато чашите са по-широки, участниците изливат с 11,9 на сто повече от това, което се счита за нормална мярка. Изглежда най-рисковано е, когато човек държи своята чаша в ръка. Тогава границата се превишава с 12,2 на сто. Бялото вино също крие „рискове“, тъй като от него се изсипва с 9,2 на сто повече, отколкото от червеното вино, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари