IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените страдат повече от грип, отколкото мъжете

5 ноември 2013 16 00

Заболяването трае 20% по-дълго при дамите, като има и по-лоши симптоми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар навън времето да е все още сравнително топло, никой не е предпазен от грипа. Обикновено настинката минава без усложнения, но кара хората да се чувстват отпаднали, да изпитват болки и дискомфорт в различни части на тялото си. Кой обаче страда повече от грип – мъжете или жените? Ново проучване показва, че всъщност дамите са тези, които се борят със симптомите на болестта и се оплакват най-много.

„Женският грип“ продължава 20% по-дълго и има по-лоши проявления, отколкото „мъжкият грип“. 21 на сто от дамите остават в леглото още от първия ден на настинката, в сравнение с 16 на сто от мъжете. Според резултатите от изследването представителките на нежния пол са по-склонни да се оплакват от тяхното заболяване, като една четвърт го правят, само за да получат съчувствие.

Мъжете от своя страна предпочитат да заменят мрънкането със смях. 14 на сто от тях искат другите хора да ги разсмиват, защото по този начин ще се почувстват по-добре. Най-лошото за болните жени е течащият нос, докато при господата това е възпаленото гърло, пише вестник Daily Mail.

Изследването, поръчано от Beechams, установява още, че дамите са два пъти по-склонни да използват грипа като оправдание да се измъкнат от нещо, което не искат да правят. Една на всеки пет жени използва заболяването като извинение, за да избегне нежелана среща. Една на всеки шест бяга от домакинската работа, а 6 на сто от дамите използват настинката, за да откажат нещо, което иска партньорът им.

Освен липсата на желание за секс, болните мразят и липсата на енергия по време на заболяването. Една на всеки три жени и един на всеки петима мъже свързват настинката с чувство на „мъгла“, която им пречи да се концентрират. Голяма част от хората смятат, че именно това е един от най-лошите симптоми.

Майките са склонни да взимат най-малко четири работни дни болнични заради грип в годината, в сравнение с жените без деца. Девет на сто от мъжете и пет на сто от дамите пък споделят, че никога не са настивали. Според Мона Шейх от Beechams „етапите на грипа засягат хората по различен начин“. Средностатистическият човек се разболява средно между 2 и 4 пъти в годината.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари