Всеизвестно е, че жените обожават шоколад, сладки храни и сладолед. Понякога мъжете също се поддават на тези „греховни“ храни, но в пъти по-рядко от жените. Какво е обяснението на този феномен? Учени откриха ген, свързан с наднорменото тегло, който прави определени храни по-вкусни за дамите.
Според изследователите откритието означава, че пристрастеността на жените към сладки храни може да бъде оправдана и че новите данни отчасти могат да обяснят проблема със затлъстяването. Канадските учени смятат, че противно на обвиненията към затлъстелите хора, че правят неправилен избор на храна, тяхното състояние се дължи на генетична предразположеност, стрес и емоционално благополучие.
Изследователите открили ген или алел, който контролира производството на хормона допамин, свързан с чувството на удоволствие. Според професор Майкъл Мийни затлъстяването е продукт на „генетиката, развитието и обстоятелствата“. Той и неговият екип направили експеримент, в който се включили 150 четиригодишни деца заедно с техните майки.
Също така изследователите проследили живота на бременни жени, страдащи от депресия или живеещи в бедност, както и техните деца за период от 10 години. След редица изследвания и анализи учените открили, че евентуална промяна в гена, който регулира действието на допамина, влияе върху избора на храна на хората.
Момичетата избирали много повече сладки храни, бонбони и калорични закуски, тъй като в тях има алел, който намалява функцията на допамина. Според професор Мийни изследването показва, че комбинацията между генетика и емоционално благополучие контролира консумацията на храни, насърчаващи затлъстяване, пише вестник Daily Mail.