IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазаруването носи дълголетие

12 декември 2013 06 30

Хората, пазаруващи веднъж дневно, живеят повече от тези, които се отдават на шопинг веднъж седмично

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има хора, които не разбират шопинг маниаците и дори ги осъждат. Ала малцина знаят, че освен на джоба, пазаруването се отразява и на продължителността на живота. Ново изследване показва, че хората, които пазаруват по веднъж на ден, живеят по-дълго от тези, които го правят веднъж седмично.

Жанин Уайлз от университета в Оукланд е изследвала над 2000 възрастни, разпитвайки ги за техните покупателни навици. Всъщност ползата от пазаруването се корени най-вече в раздвижването и социалните контакти, които възникват по време на шопинга, пише Health India.

Изследователката Джулиана Мансвелт от университета Мейси твърди, че ходенето по магазини само по себе си е полезно, независимо дали човек си купува нещо или не. Просто обикалянето по пазари и молове е сериозно физическо натоварване, което може да замени аеробиката.

До същия извод е стигнал и доктор Ю-Хун Чан от Националния тайвански научноизследователски институт по здравеопазване. Той допълва още, че пазаруването е по-полезно за мъжете, отколкото за жените. Чан обяснява, че на господата е достатъчно веднъж седмично да се разходят с торбите, за да поддържат здравето си и да достигнат дълголетие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари