IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кратките дремки и ползите от тях

31 януари 2014 11 00

Заспиването за малко през деня помага на паметта и познавателните функции

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От много време е известно, че кратките дремки имат важна функция в освежаването и съживяването на уморения ум. Някои от най-великите мислители в последните времена са били запалени почитатели на дремките. Уинстън Чърчил например, разчитал на редовни кратки заспивания, които му помагали да ръководи Великобритания по време на войната.

И все пак много хора не гледат с добро око на кратката дрямка по време на светлата част на денонощието. Според последните научни изследвания в това няма нищо лошо, дори напротив. Има доказателства, които показват реалните ползи от заспиването през деня, както и подробни констатации, които показват как различните дължини на дрямката имат различни ефекти върху мозъка.

Ако искате да се събудите от дрямка и да се чувствате наистина отпочинали, значи трябва да заложите на краткото заспиване между 10 и 20 минути или по-дългото от около 90 минути. По време на 10 или 20-минутната дрямка, човек влиза само в първия и най-лекия етап на съня. Това заспиване ще даде тласък на енергийните ви нива, ще ви направи по-бдителни и ще се събудите с почти никаква умора.

90-минутната дрямка от друга страна ще ви позволи да изпаднете в дълбок сън и да завършите пълния цикъл на съня. Този вид заспиване ви дава много ползи, но също така и увеличава вашето сънливо чувство. Изследванията показват, че дрямка с такава дължина подобрява паметта и креативността.

Въпреки това не се заблуждавайте, че ако спите по-дълго, това задължително е по-добре за вас. 30-минутната дрямка или тази в продължение на един час ще позволят на мозъка да си почине, но прекъсването на този интервал на съня ще ви накара да се чувствате като с махмурлук. Това автоматично ще ви направи по-уморени, отколкото преди да заспите, пише вестник Daily Mail.

„Ако спите по-дълго от 30 минути, вие преминавате в дълбокия сън. Събуждали ли сте се някога от дрямка и сте се чувствали по-зле? Това е, което се случва – спите прекалено дълго и отивате в един етап на съня, от който е много трудно да се измъкнете“, споделя експертът по съня доктор Майкъл Бреус.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари