IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 странични ефекта от прекомерния прием на млечни храни

4 март 2020 17 30

От подуване до акне

Снимка: Pixabay

Като малки ни учат, че млечните продукти са полезни за нас, тъй като изграждат костите и мускулите в тялото. Затова и родителите ни съветват винаги да включваме в менюто си сирене или мляко, за да може да нямаме болки в ставите и да бъдем по-силни.

Въпреки това, много хубаво не е на хубаво. Голяма част от световното население имат непоносимост към млечните продукти, а част от тях дори не подозират за това. Те изпитват странични ефекти при консумацията им, но рядко обвързват симптомите си с последната хапка сирене или едната чаша мляко.

Страничните ефекти могат да се появят и при хора, които имат поносимост към млечните продукти. Според експерти, прекомерният им прием води до редица некомфортни ситуации, включително подуване и засилване на акнето.

Ето 6 странични ефекта от прекомерната консумация на млечни продукти.

Гадене

Според проучване, направено от американския Здравен институт, близо 65% от възрастните имат някаква форма на нетърпимост към лактоза. Това се проявява при 3 от 4 души по света.

Симптомите могат да включват гадене, а понякога и повръщане, след като консумирате някаква форма на млечен продукт, който съдържа в себе си лактоза. Тук се включва млякото, сладоледът и сиренето.

прясно мляко

Снимка: Pixabay

Лактозната нетолерантност се наблюдава повече при хората от Азия, Южна Америка и Африка. Експертите съветват да не пиете и сурово мляко, ако страдате от подобно заболяване.

Подуване и проблеми с храносмилането

Дори и да не почувствате гадене след приема на млечни продукти, вие пак може да бъдете чувствителни към лактоза. Твърде много от нея може да предизвика у вас проблеми с храносмилането, както и подуване, болки в корема и диария.

кисело мляко,

Снимка: Pixabay

Това се получава, тъй като организмът не може да усвои добре лактозата и да я разбие на по-малки съставки. Тя преминава през храносмилателната ви система и се разгражда от чревните бактерии. Този процес се нарича ферментация, а страничните му ефекти включват появата на газове и други храносмилателни неразположения.

Засилване на акнето

Дори и да усвоявате добре лактозата, може да изпитвате и други странични ефекти при консумацията на млечни продукти, които съдържат хормони. Според експерти, те могат да влошат акнето като нарушават регулацията на инсулина чрез нещо, наречено инсулиноподобен растежен фактор-1.

мляко Pixabay

Снимка: Pixabay

Дори обезмасленото мляко може да е причина за появата на пъпки по лицето и тялото. Затова, ако изпитвате подобен проблем, добре е да преминете към по-маслено краве мляко, което не е било подлагано на хормонална обработка.

Прием на повече калории

Млечните продукти са хранителни и съдържат множество важни витамини като калций, калий и витамин B12. В същото време обаче те имат в себе си и много калории, които пречат на поддържането на теглото.

Какво е качеството на млякото, което пием?

Затова, ако искате да отслабнете, помнете, че тези допълнителни калории в сиренето или сметаната за кафе могат да провалят крайния резултат.

Повишава риска от рак

Освен че млечните продукти могат да причинят мигновени странични ефекти, има изследвания, които доказват, че те могат да предизвикат и по-дълговременни проблеми със здравето. Учени са открили, че прекомерната консумация на мляко и други подобни продукти може да доведе до по-голям риск от рак на простатата или гърдата.

мляко Pixabay

Снимка: Pixabay

Други проучвания обаче отричат тази теория и казват, че все още няма окончателни резултати за това как млечните продукти влияят на подобни заболявания.

Млякото срещу йогурта и сиренето

Влиянието на млечните продукти върху здравето на сърцето е още по-сложно. Според „Insider“, множество проучвания показват, че пиенето на мляко може да повиши риска от сърдечни заболявания със значителни проценти.

мляко Pixabay

Снимка: Pixabay

Въпреки това, консумацията на други млечни продукти като сирене и кашкавал може да понижи риска от сърдечносъдови проблеми и да доведе до по-дълъг живот. Учените все още изучават причината, но смятат, че тя е свързана с начина, по който молекулите на мазнините и протеина са подредени в различните млечни продукти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари