IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашна йога – перфектното решение за борба с изолацията

27 март 2020 17 30

Подобрява физическото и психическото здраве

Снимка: Pexels

Живеем в плашещо и притеснително време. Заради бързото разпространение на коронавируса милиони хора по света в момента са подложени на социална изолация. Голяма част от бизнесите не работят, а докога ще продължи тази ситуация все още не е известно. В такова време тялото ни е подложено на по-голям стрес от обикновено, дори и да не го усещаме.

Заради затварянето вкъщи и невъзможността да изразходим нужната енергия, се появяват проблеми със съня, раздразнение, нервност и депресия. „Много хора не знаят как да се справят с емоциите си“, казва д-р Елизабет Ломбардо пред „InStyle“. Тя добавя, че през целия си живот се учим на различни неща като четене и писане, но често забравяме как да боравим с настроенията си.

коронавирус изолация

Снимка: iStock

Експерти казват, че първо трябва да приемем стреса като нещо нормално, за да може да се справим с него. Нужно ни е огромно търпение, за да преминем през тази тежка ситуация, в която сме отдалечени от близки и приятели.

Най-добрият начин за справяне със стреса? Йогата. Тя помага да останем във форма, но и поддържа психичното ни състояние в норма. Не ни позволява да се затрупаме с негативни мисли и е чудесно решение за социалната изолация. Йогата е подходяща да се прави у дома и не изисква никакво допълнително оборудване.

Помага да се справите с травми

Постоянно се появяват доказателства, че йогата може да повлияе на емоциите ни по неочакван начин. Инструктори по йога казват, че някои пози предизвикват експлозия от емоции, които държим в себе си.

Според Ан Суонсън, проблемите ни често са запечатани в тъканите и затова трудно се избавяме от тях. „Тук се включват мускулите и кръвта“. Суонсън казва, че когато изпитваме страх, се задейства функцията на амигдалата, която се свързва най-често с негативните емоции.

„Доказано е, че йогата намалява електрическата активност на амигдалата и повишава активността на префронталната кора“.

Префронталната кора отговаря за внимателното планиране, съзнателното мислене и емоционалната регулация. Според клинични изследвания, йогата и медитацията намаляват симптомите на тревожност и депресия, облекчават болката и подобряват емоционалната регулация.

Учителката по йога Елизабетт Роуан казва, че йога позите за отваряне на гърдите и огъване на гърба се считат за „отварящи сърцето“, което може да ни накара да се почувстваме уязвими и дори да заплачем. „Разликата между йогата и всяка друга тренировка е, че тя е създадена, за да погледнем към себе си и нашата душа“.

йога мъж

Снимка: iStock

Аби Върнън – инструктор по йога признава, че постоянно вижда начините, по които йогата може да помогне със справянето с различни травми. „Травмата е склонна да държи хората в капан, от който те да не виждат изход“, казва тя пред „InStyle“.

Тъй като йогата ни призовава да се съсредоточим върху настоящето и тялото си, тя насърчава последователите си да се вгледат в моментните преживявания, а не да се връщат към миналото.

Защо да практикувате йога точно сега?

Социалната изолация не трябва да ви отказва от йогата. Независимо, че ще трябва да правите упражненията сами, опитайте се да поддържате графика си както преди. Движението на тялото ще ви помогне да намалите стреса и временно да ви измъкне от реалността, която е залята от новини за коронавирус. Йогата помага за по-доброто функциониране на имунната система.

йога, двойка

Снимка: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари