IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина за бързо справяне с главоболието

3 май 2020 10 30

Не прибързвайте с лекарствата

Снимка: Pexels

Главоболието е една от най-досадните и най-често срещани човешки болки. За да може да справим с него, първо трябва да разберем какво го предизвиква. 

Има два вида главоболие: Първичното главоболие възниква независимо от друго медицинско състояние. Докато вторичното главоболие е страничен ефект от дргу здравен проблем като например синусова инфекция или високо кръвно налягане. Вторичните главоболия се лекуват най-ефективно чрез адресиране на основното медицинско състояние. 

стрес, главоболие

Снимка: iStock

Има обаче много прости начини, чрез които може да се отървете от първичното главоболие. Според д-р Върнън Уилямс, най-добре е да разберете какво причинява болката в главата, за да може най-лесно да я атакувате. Причините за първичното главоболие най-често са свързани с начина ви на живот - диета, стрес или цикъла ви на спане. 

Ето най-добрите начини, по които да се отървете от причините за главоболие:

1. Хидратирайте се

Ако подозирате, че дехидратацията може да е причина за болката в главата, уверете се, че пиете достатъчно вода всеки ден. Експертите казват, че консумацията на вода зависи от редица фактори като възраст, ниво на физическа активност, тегло и други. 

Една от най-лесните формули за изчисление на достатъчния прием на вода всеки ден, е чрез телесното тегло. За лица от 16 до 30 години, е добре да се пие по 35-40 мл/кг, от 31 до 54 години - 30-35 мл/кг, от 55 до 65 години - 30 мл/кг и над 65 години - 25 мл/кг.

пия вода

Снимка: iStock

Например, ако сте на 32 години и тежите 70 килограма, трябва да приемате до 2.5 литра вода на ден.

"Когато тялото ви се дехидратира, кръвоносните съдове на мозъка се стесняват в опит да запазят вода", казва д-р Кари Лам пред Insider. Именно затова се получава и болката в главата и усещането, че нещо ви стяга. 

Лекарите съветват и да стоите далеч от алкохола, тъй като химикалите конгенери, които се съдържат в напитките, също могат да причинят главоболие.

2. Хранете се балансирано

Ако имате лоши хранителни навици и често прескачате хранене, може да получите главоболие заради промени в кръвната захар. Хората, които често изпитват болки в главата, трябва да се съсродоточат върху балансирането хранене три път на ден. В менюто им задължително да има източник на протеин като мляко, риба или месо. 

3. Дишайте дълбоко

Стресът може да увеличи мускулното напрежение, да разшири кръвоносните съдове ид да предизвика напрежение в главата. Главоболието може да се включва болка в областта на челото, скалпа и шията. Ако често изпитвате стрес, трябва да се научите да дишате дълбоко, за да се отпуснете.

медитация Pexels

Снимка: Pexels

Забавянето на дъха изглежда много просто, но всъщност е доста полезно. При вдишване бройте до пет и след това обратно към нула, когато издишате. Това ще ви помогне да се справите със стреса и да облекчите болката в главата. Медитацията или йога също са добро решение.

4. Лекарства

Ако нито една от горните техники не помогне, може да се насочите към леки лекарства, които облекчават болките в главата.

Кога трябва да потърсите доктор?

"Повечето главоболия са епизодични, което означава, че са рядкост и не се нуждаят от медицинска помощ", казва д-р Уилямс. Тогава един от методите, изброени по-горе може да ви помогне да облекчите състоянието си.

Но, ако болката се засилва и става постоянна, задължително трябва да се свържете с вашия лекар. При главоболие, което се появява три или повече пъти за един месец, тогава е добра идея да говорите с личния си лекар. 

главоболие pexels

Снимка: Pexels

Ако главоболието ви е в следвствие на физическо нараняване или включва други симптоми, това може да изисква незабавна медицинска помощ, така че не се колебайте да се свържете със специалист. 

"Ако болката в главата, причинена от удар, е придружена от схващане на врата, треска, гърчове, объркване, загуба на съзнание или е свързана със силна болка в окото или ухото, тогава незабавната медицинска помощ е от решаващо значение", казва д-р Уилямс.

Може да се свържете с личния си лекар и, ако изпитвате главоболие, придружено със замъглено зреие, двойно виждане, изтръпване на лицето или проблеми с паметта. Дори тези симптоми да изчезнат, добре да отидете на преглед. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари