IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота по време на карантина! Как да избелим зъбите си у дома?

29 април 2020 17 30

Без използването на препарати

Снимка: Istockphoto

Емайлът е външният слой на зъбите. За да бъде здрав и издръжлив той се нуждае от калций. Тъй като калцият е естествено бял на външен вид, здравите зъби също имат бял цвят. Когато емайлът ви се износва или става на петна, зъбите ви могат да станат жълти.

Това обаче не трябва да ви притеснява, защото много лесно може да ги избелите и то докато си стоите вкъщи. Не ви трябват препарати или лентички, само естествени продукти, които със сигурност имате в дома си.

Защо пожълтяват зъбите?

Дентинът е вещество между емайла и пулпената кухина. Той е покрит от одонтобластите на зъбната пулпа. Веществото е с жълт оттенък и е съставено от 70% неорганични материали – хидроксиапатит, 20% органични вещества и 10% вода. Именно излагането на дентина причинява жълтеникавината на зъбите.

Например, киселите храни и напитки като цитрусови плодове, сокове или газирани напитки могат да разрушат зъбния емайл и да доведат до по-голяма видимост на дентина. Кафето, черните чайове и виното също могат да доведат до ерозия на външния зъбен слой. Освен това те съдържат и танини – съединения, които могат да променят цвета на зъбите.

избелване на

Снимка: Pexels

Катранът и никотинът също бързо причиняват промяна в цвета на зъбите, така че пушенето на цигари ще доведе до поява на петна, които трудно могат да бъдат премахнати.

Как да избелим зъбите си у дома?

Редовното миене и почистване с конец заедно с посещение при зъболекар на всеки 6 месеца, ще ви помогнат да се отървете от повърхностните петна. Когато обаче имате упорити петна или пожълтяване заради износване на емайла, може да се нуждаете от нещо по-силно. Тук експертите съветват да внимавате с търговските продукти и подробно да се информирате за всеки от тях.

избелване на

Снимка: Pexels

„Съществуват основателни опасения около съставките на продуктите за грижа за устната кухина“, казва д-р Линхарт пред „Insider“. Той добавя, че много от тях съдържат високи нива на силициев диоксид, което причинява абразия и загуба на емайла. Затова експертите съветват да използвате по-добър и полезен подход за избелване на зъбите. Ето някои от тях:

Калций

Консумирайки храни с високо съдържание на калций като мляко и сирене, можете да помогнете за укрепването на емайла. Това здравословно допълнение към хранителния ви режим може да забави ерозията и да подсили външния слой на зъбите ви.

Вода

Опитайте се да ограничите консумацията на кафе, чай, газирани напитки и вино. Вместо това се насочете към водата, за да предотвратите ерозията и пожълтяването на зъбите.

Мийте по-старателно

Миенето на зъбите трябва да отнема поне две минути и да бъде по два пъти на ден. Уверете се, че движите четката си с кръгови движения и се стремите да достигнете до всички повърхности на зъбите.

Ако все пак тези методи за избелване на зъбите не помогнат, трябва да се свържете с вашия зъболекар и да потърсите съвет. Той ще ви изготви лечение, което пасва на състоянието и зъбите ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари