IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да отслабнете, яжте сами!

22 август 2020 16 30

Така поемате по-малко калории

Снимка: Istockphoto

Отслабването е физическо и психическо предизвикателство. Изискват се много усилия за намаляване приема на калории, постоянното им броене и устояване на различни изкушения. Решението да намалите теглото се взима лесно, но не всеки успява да следва правилата , които сам си е наложил. Причините за това са много, ала учените са установили нещо много  интересно, което ще ви помогне по-лесно да се придържате към своя здравословен и диетичен план.

Яжте сами

Да, правилни прочетохте. Ако искате да спазвате своя режим с по-малко усилия, по-добре хапвайте сами. Скорошно изследване, публикувано в американското списание „Клинично хранене“, разкрива, че поемаме повече калории на масата, когато сме в компанията на приятели и роднини. Когато ядете в социална среда има голяма вероятност да сте повлияни от избора на храна на останалите край  вас и да забравите своите фитнес цели.

Изследването

В изследването учените са анализирали 42 проучвани, свързани със социалното хранене, които показват, че човек консумира по-голямо количество храна, когато е в приятна компания, тъй като прекарва повече време на маса, през очите му минават повече изкусителни храни и наслаждавайки се на прекарваното време, е по-склонен да наруши режима си.

Изследванията обаче не дават информация дали подобна закономерност важи, ако хапвате с непознати или хора, които не са ви близки.

Изводът

Ако искате стриктно да следвате своя хранителен режим , по-добре яжте без да се разсейвате и сами. Също така, за да улесните спазването му можете предварително да си подготвяте храната. А, за да овладеете пристъпите на глад правете следното:

  • Пийте една чаша вода 20 мин преди хранене – тя ще напълни стомаха ви и ще разберете дали всъщност сте гладни или жадни;
  • Дъвчете бавно и по-дълго – изисква време мозъкът да изпрати сигнал до стомаха, че тялото е сито. Дайте му го!
  • Започнете с най-леката храна! Започвайте яденето си със супата или салатата, за да напълнят стомаха и след това преминете към основното.
  • Не яжте и не пийте паралелно! Течностите разреждат стомашната киселина, която е отговорна за раздробяване на храната.
Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари